Annons
  1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Världsvan Brobytjej: ”Nu är tiden inne att tänka på mig själv”

Mariam Uchara från Broby har bott i Nigeria, blivit intervjuad av teve i Kazakstan och Kenya, sjunger på stora världsscener med Boney M och glittrar i paljetter.
Till vardags jobbar hon med daglig LSS-verksamhet och får andra att skina i ljud och bild. Hon sjunger också i Osby Gospelkör.
Broby • Publicerad 12 september 2023
Mariam Ucharahar stora förväntningar på sig själv och ställer höga krav.
Mariam Ucharahar stora förväntningar på sig själv och ställer höga krav.Foto: KB

Hon har ännu inte riktigt smält konserten den 26 maj med Boney M på Zinkensdamms arena i Stockholm när vi ses. Mellan 5 och 10 000 personer cirkulerade under eftermiddagen, kvällen.

Vi träffas en kväll några dagar efter konserten på en restaurang i Osby. Mariam kommer direkt från jobbet men svidar om till den silverlaméklänning hon bar under uppträdandet och poserar världsvant. Hon känner sig hemma i det internationella vimlet.

Annons

I Nigeria, där hon bodde sina första fyra år, umgicks familjen med många blandpar. Det kunde vara ingifta från Japan och Ryssland och en salig blandning. Gemensamt var att alla gick i kyrkan och där lärde sig Mariam sjunga med i gospelsångerna.

Mariam Uchara har sjungit med Boney M i 28 år, senast i Zinkensdamm i Stockholm den 26 maj.
Mariam Uchara har sjungit med Boney M i 28 år, senast i Zinkensdamm i Stockholm den 26 maj.Foto: Privat

Musiken var alltid närvarande. Men inte hade vi ens en tanke på att jag en dag skulle sjunga med Boney M, berättar Mariam.

Hennes pappa var nigerian och arbetade som mikrobiolog. Hennes mamma, som vuxit upp i Broby, är pensionerad logoped.

– Pappa sjöng och var duktig på rytmer och att dansa. Mamma spelade piano och jag minns att vi till jul spelade och sjöng i stämmor. Jag växte upp i en medelklass och trodde att alla var flerspråkiga, hade chaufför och barnflicka.

Mariam Uchara är en paljetttjej men också en jordnära gospelsångare som jobbar inom LSS.
Mariam Uchara är en paljetttjej men också en jordnära gospelsångare som jobbar inom LSS.Foto: Susanne Gäre

När familjen flyttade tillbaka till Broby fick den världsbilden sig en törn. Liksom kreativiteten.

– Det var tufft, säger Mariam och pannan rynkar sig. Planen var att flytta till England men så blev morfar sjuk och dog, så vi stannade kvar i Broby.

Mariam och hennes lillebror försökte smälta in. I Nigeria var hon europé, i Sverige blev hon afrikan.

– Jag var sprallig och blev lite pojkflicka, spelade fotboll, men det var svårt. Jag försökte tänka att i stället för att försöka passa in gör jag min egen grej.

Mariam har stora förväntningar på sig själv och ställer höga krav. Hon har läst distanskurser på Textilhögskolan i Borås och AI på Luleå universitet. Gått på Tillskärarakademin.

Mariam är intresserad av kläder, form och design. Hennes outfit är noga utprovad.
Mariam är intresserad av kläder, form och design. Hennes outfit är noga utprovad.Foto: Susanne Gäre

– Nu är det tid att tänka på mig själv. Det skulle vara kul att fortsätta vara på de stora scenerna och producera egen musik. Musik, design och naturvetenskap är mina stora intressen. Jag tror att det är bra att ha flera olika spår, inte minst med tanke på pensionen, skrattar hon.

Frågan är vad som kommer att hända? Det känns som entreprenören Mariam snart har något på gång.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons