Annons
  1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Taylan Ceylan döms till 17 års fängelse – mördade Aida

Under tortyrliknande former höll Taylan Ceylan sin flickvän bunden, tog stryptag, satt på henne och stack kniven i sängmadrassen. Efter ett antal timmar ströp han henne.
Nu har Kristianstads tingsrätts dom kommit. 36-årige Ceylan döms till 17 års fängelse. Rätten var enig.
Kristianstad • Publicerad 28 augusti 2023 • Uppdaterad 15 september 2023
Taylan Ceylan döms till 17 års fängelse – mördade Aida
Taylan Ceylan döms till 17 års fängelse – mördade Aida

Aida, 29 år, dödades av sin 36-årige sambo Taylan Ceylan.

Några timmar efter Aidas död kom den 36-årige Ceylan fram till polishuset efter att först varit på en mack och köpt cigaretter och därefter varit i lägenheten ännu en gång – och konstaterat att flickvännen Aida verkligen var död.

Annons

Hans förklaring till sitt beteende var att han varit psykotisk, känt sig styrd, inte insett vad som var verklighet, utan levt under en förställning av att han var inuti i ett spel liknande ”The Hunger Games”. Han sa sig under en längre tid ha känt sig paranoid och att hans dåliga mående blev värre, eskalerade i samband med en rad motgångar.

När han och flickvännen började att se filmen ”Deathnote” på kvällen den 8 december tyckte sig mannen få flera meddelanden till sig via filmen, har han sagt. Han tog dem som bekräftelser på vad han skulle göra.

Taylan Ceylan, 36, dömd till 17 års fängelse för att ha mördat Aida, 29 i en studentlägenhet på Näsby.
Taylan Ceylan, 36, dömd till 17 års fängelse för att ha mördat Aida, 29 i en studentlägenhet på Näsby.Foto: Polisen

I slutet av filmen dör huvudkaraktärens flickvän.

En rättspsykiatrisk undersökning visade att mannen led av en allvarlig psykisk störning under det att han dödade sin flickvän.

Socialstyrelsens rättsliga råd kom fram till samma slutsats efter att tingsrätten pausat mordrättegången och bett om ännu ett utlåtande.

Mannen hade dock inte en psykisk störning senare, då själva undersökningen gjordes och enligt Kristianstads tingsrätts dom, som nu kommit, orsakade han sitt psykiska tillstånd själv genom att missbruka droger kort tid före mordet.

En kniv och två mobiltelefoner samt något som flickvännen kan ha vart bunden med, hittades i sängen.
En kniv och två mobiltelefoner samt något som flickvännen kan ha vart bunden med, hittades i sängen.Foto: Polisen

Nu har Kristianstads tingsrätts dom blivit offentlig. Straffet för Ceylan, som är turkisk medborgare, har bestämts till 17 års fängelse.

Ceylan ska även betala skadestånd till Aidas föräldrar och bror: 140 000 kronor till dem vardera.

Ceylans advokat, Esbjörn Svensson, tycker att domen är val avvägd.

Det var den första riktiga vinterdagen på året, den 9 december år 2022, som polisen fick ett mordfall att utreda.
Det var den första riktiga vinterdagen på året, den 9 december år 2022, som polisen fick ett mordfall att utreda.Foto: Mikael Persson
Sigrid NurboSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons