Soldattorpet öppet igen – vacker vandring från Sporrakulla

Som mycket annat har Rodatorpet haft restriktioner för alla besökare. Endast två personer har fått gå in i stugan samtidigt. Och det har bara varit öppet vid få tillfällen. Nu har Stiftelsen Rodatorpet öppet på söndagarna igen.
Sibbhult • Publicerad 16 juli 2021
Björn Jönsson byter ut brädor som är dåliga.  ”Senare i sommar ska vi måla torpet” säger han.
Björn Jönsson byter ut brädor som är dåliga. ”Senare i sommar ska vi måla torpet” säger han.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Torpet ligger vackert vid sjön Farlången. När Rodatorpet är öppet, det vill säga på söndagarna, är även bommen över vägen från Sporrakulla öppen.

Skåneleden går här förbi, det gör även en vandringsled från Sporrakulla.

Taktfasta hammarslag hörs över nejden. Det är Björn Jönsson som sitter i styrelsen för Stiftelsen Rodatorpet som byter brädor.

– En del är ruttna, det måste bytas ut, förklarar han.

”Det går snabbt att måla, det går på en dag”
Björn Jönsson
Björn  visar några gamla spik han dragit ur gamla brädor. ”De är 80 år gamla och handsmidda”
Björn visar några gamla spik han dragit ur gamla brädor. ”De är 80 år gamla och handsmidda”Foto: Inga-Lill Bengtsson
1818 flyttade den första soldaten in, Truls Klavér. Men han blev ihjälslagen  en vinter när han skulle hämta sitt julbrännvin. På 1940-talet flyttades torpet till dåvarande regementet på Näsby. 2003 flyttades det tillbaka.
1818 flyttade den första soldaten in, Truls Klavér. Men han blev ihjälslagen en vinter när han skulle hämta sitt julbrännvin. På 1940-talet flyttades torpet till dåvarande regementet på Näsby. 2003 flyttades det tillbaka.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Fakta

Rodatorpet

1818 flyttade den första soldaten in, Truls Klavér. Men han blev ihjälslagen en vinter när han skulle hämta sitt julbrännvin.

Systemet med så kallade rotetorp inrättades för mer än 300 år sedan av kungen. Soldaterna fick bo på ett torpställe, ett så kallat rotetorp. Ett rote bestod av ett antal gårdar som gav soldaten lön och stod för underhållet av torpet.

Systemet med rotetorp försvann 1901. Rodatorpet flyttades på 1940-talet till regementet I6 på Näsby. 2003 flyttades det tillbaka.

Han jobbar ensam.

– Här finns inte jobb för fler, säger han.

– Det är lätt att man snackar då.

Han visar några gamla spik han dragit ur gamla brädor.

– De är 80 år gamla och handsmidda. Fast de sitter inte så bra i äldre brädor, säger han.

Det luktar tjära.

– Vi stryker det under brädorna. Och i sommar ska vi tjära knutarna också, säger han,.

Torpet ska även rödmålas.

– Det går snabbt att måla, det går på en dag.

I år håller Rodatorpet öppet söndagar fram till och med augusti, klockan 13-17 med guidad visning.

Läs mer på rodatorpet.se

Rodatorpet ligger vackert vid sjön Farlången. Skåneleden passerar förbi. I höst ska ett vindskydd byggas här med utsikt över sjön.
Rodatorpet ligger vackert vid sjön Farlången. Skåneleden passerar förbi. I höst ska ett vindskydd byggas här med utsikt över sjön.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.