Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Slut med fria besök på ”tippen”

Från 1 januari införs en gräns för många gånger du får åka till återvinningscentralen och lämna avfall gratis. Det har kommunfullmäktige beslutat.
Kristianstad • Publicerad 16 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2020
Kjell Mattson tycker det är dumt att sätta en gräns för antalet besök. ”Om de vill att folk ska komma hit, annars slänger de det i buskarna”, säger han.
Kjell Mattson tycker det är dumt att sätta en gräns för antalet besök. ”Om de vill att folk ska komma hit, annars slänger de det i buskarna”, säger han.Foto: jens christian

Från den 1 januari får du åka max 24 gånger per år om du äger en villa. Äger du ett fritidshus eller är hyresgäst är det max 12 gånger per år. Därefter får du betala 300 kronor varje gång du vill lämna hushållsavfall på återvinningscentralen.

”Det är några få som utnyttjar systemet och andra betalar för det”
Johan Karlsvärd, vd på Renhållningen Kristianstad

– Vi är inte ute efter att sätta dit en majoritet, utan det är några få som utnyttjar systemet och andra betalar för det, säger Johan Karlsvärd, vd på Renhållningen Kristianstad.

Annons

Kommunfullmäktige i Kristianstad har nu fattat beslut om avfallstaxan. Den höjs med mellan 40 och 70 kronor per år. Men det var gränsen för antalet besök på återvinningscentraler som vållade debatt.

”Vi har bekymmer med avfall som dumpas i kommunen varje dag”
Ulf Persson (C)
Ingmar Svensson tror att det blir mer nedskräpning på olika ställen när en gräns för max antalet besök införs.
Ingmar Svensson tror att det blir mer nedskräpning på olika ställen när en gräns för max antalet besök införs.Foto: jens christian
Susanne Stjernholm säger: ”Jag tror att man samlar ihop så att det bara blir två gånger i månaden. Men jag gillar inte straffavgifter.
Susanne Stjernholm säger: ”Jag tror att man samlar ihop så att det bara blir två gånger i månaden. Men jag gillar inte straffavgifter.Foto: jens christian
Det mesta av hushållens avfall går att återvinna. Men du får inte slänga fulla säckar med avfall.
Det mesta av hushållens avfall går att återvinna. Men du får inte slänga fulla säckar med avfall.Foto: jens christian
Returum är det största återvinningscentralen i Kristianstads kommun.
Returum är det största återvinningscentralen i Kristianstads kommun.Foto: jens christian
Nya Returum öppnade i september. Här kan du lämna hushållsavfall och lära dig mer om återvinning och miljö.
Nya Returum öppnade i september. Här kan du lämna hushållsavfall och lära dig mer om återvinning och miljö.Foto: jens christian
90 procent av alla besökare kommer att klara sig med de fria besöken. Det visa en analys från Renhållningen Kristianstad.
90 procent av alla besökare kommer att klara sig med de fria besöken. Det visa en analys från Renhållningen Kristianstad.Foto: jens christian
Fakta

Returum Återvinningscentral

Öppnade september 2020 på Optovägen 2, Ängamöllan.

Det finns fem återvinningscentraler, ÅVC, i Kristianstads kommun ( i Arkelstorp, Åhus, Degeberga, Tollarp och Kristianstad).

Här samlas allt hushållsavfall in och återvinns.

Från den 1 januari får du besöka ÅVC max 24 gånger per år om du äger en villa. Äger du ett fritidshus eller är hyresgäst är det max 12 gånger per år. Därefter får du betala 300 kronor varje gång du vill lämna hushållsavfall.

Det som du slänger som avfall kan bli material i Skaparverkstaden på Returum. Där kan grupper boka in studiebesök för att lära sig mer om avfall, miljö och hållbarhet.

Returum har öppet måndag, onsdag-fredag klockan 11-18 och lördag-söndag 9-15.

Läs mer på Returum

– Vi har bekymmer med avfall som dumpas i kommunen varje dag, hela året om, sa Ulf Persson (C).

– Vi har alla återvinningsstationer som är nedskräpade. I Helsingborg löser de problemet genom att ta emot allt i sina anläggningar. Vi kunde göra likadant här, då slipper vi problemen.

Ulf Perssons krav på återremiss avslogs. Kommunfullmäktige fattade därmed beslut om att införa gränsen.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons