1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Skotten på Gamlegården i hovrätten – åklagaren vill ha även 17-åringen fälld

Domen efter skjutningen utanför Gamlegårdens centrum förra sommaren har överklagats av åtalade, åklagare och offren. Idag startar hovrätten sin rättegång, som kommer att pågå in i september.
Gamlegården • Publicerad 22 augusti 2022
Bilden är tagen av ett vittne. Bilden är tagen direkt efter skjutningen på Näsbychaussén klockan 15:44 den 3 augusti 2021.
Bilden är tagen av ett vittne. Bilden är tagen direkt efter skjutningen på Näsbychaussén klockan 15:44 den 3 augusti 2021.Foto: Polisens förundersökning

Tingsrätten friade en 17-åring, som åklagaren nu vill ha fälld.

Det var tisdagen den 3 augusti i fjol som tre maskerade personer på en motorcykel dök upp utanför Gamlegårdens centrum. Skott avlossades och tre människor skadades.

I mars i år åtalades en 21-åring och två tonåringar som misstänkta för nio fall av mordförsök och framkallande av fara för annan. Två andra personer åtalades för skyddande av brottsling, som misstänkta för att ha tvättat gärningsmännens kläder.

Muren utanför Grekiska restaurangen som personer på platsen kastade sig bakom för att ta skydd undan skotten.
Muren utanför Grekiska restaurangen som personer på platsen kastade sig bakom för att ta skydd undan skotten.Foto: Polisens förundersökning

Den 31 maj föll domen i Kristianstads tingsrätt. 21-åringen dömdes till 12 års fängelse, och en 18-åring till nästan sju års fängelse för flera fall av mordförsök. Den tredje, en 17-åring, friades helt.

”Tingsrätten har gjort en felaktig bevisvärdering beträffande de omständigheter som talar för NNs (17-åringens) skuld” skriver hon i sitt överklagande där hon begär hovrätten ändrar tingsrättsdomen och dömer 17-åringen för försök till mord, framkallande av fara för annan samt grovt vapenbrott.

Flera målsägandebiträden, som företräder brottsoffren och har överklagat sina klienters skadestånd, delar åklagarens uppfattning att 17-åringen ska dömas för mordförsök.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.