Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Praktiska på fräscha kvadratmeter med vidunderlig utsikt

Där golfare en gång stått och övat sving har en modern skola vuxit fram. I den nyrenoverade byggnaden flyttar nu sju yrkesprogram in och dagarna innan skolstart är intensiva.
– Som vi har längtat, äntligen är vi här, säger biträdande rektor Joakim Eliasson.
Kristianstad • Publicerad 8 september 2022
Lokalerna i den gamla golfhallen är helrenoverade för att hela Praktiska gymnasiet ska få plats.Foto: Simon Rehnström

Efterlängtad och försenad flera år men nu är det dags. Under tisdagen kliver 130 årskurs ett-elever in genom huvudentrén till Praktiska gymnasiet Kristianstad.

Vad är Praktiska för skola?

Annons

– En yrkesskola med stort hjärta. Många lärare har varit här länge och vi jobbar mycket med elevinflytande. Lyssnar av eleverna och fattar sedan beslut. Det är de som sitter i bänkarna, det här är elevernas skola, säger Joakim Eliasson, biträdande rektor under en rundvandring i skolan på Stridsvagnsvägen.

Utsikt över Vattenriket från skolans kafé.Foto: Simon Rehnström

Därför var det naturligt att ta in elevernas synpunkter när en ny modern skola skulle skapas. Efter elevernas önskemål döptes de femton klassrummen, de flesta har utsikt över Vattenriket, och korridorerna färgkodades: brons på nedervåningen, silver på andra och guld högst upp.

Atriumet är ljust och välkomnande. Från dess fönster är vyn vidunderlig, rent utav meditativ, över Vattenriket.

– Kristianstads bästa utsikt om du frågar mig, säger Joakim Eliasson nöjt.

– Det här är elevernas skola, säger Joakim Eliasson, biträdande rektor på Praktiska gymnasiet.Foto: Simon Rehnström

I den resliga trevåningsbyggnaden har ytorna anpassats efter Praktiskas sex yrkesprogram: hantverk med inriktning frisör, vård och omsorg, försäljning och service, bygg och anläggning, fordon med inriktning personbil och transport, samt vvs och fastighet.

– Nytt och fräscht, kan inte bli bättre, säger Bert-Ola Lindström, lärare på bygg och anläggning.Foto: Simon Rehnström

I ett separat nybyggt hus intill hittar man det sjunde yrkesprogrammet – naturbruk med inriktning djurvård – eftersom det krävs vatten och ventilation till smådjuren, som ska köpas in tillsammans med eleverna när läsåret börjat.

Frisörelevernas salong.Foto: Simon Rehnström

Läsåret 2022/2023 tas 130 färska gymnasister emot. Det enda program där det finns några platser kvar på är försäljning och service, berättar Joakim Eliasson.

I hjärtat av skolbyggnaden ligger ett ljust atrium.Foto: Simon Rehnström

– Superskönt att kunna vara samlade. Vi är en lärlingsskola, minst 50 procent av studietiden är eleverna ute på en arbetsplats, säger Joakim Eliasson och återgår till att packa upp inför skolstarten.

– Kristianstads bästa utsikt om du frågar mig, säger Joakim Eliasson och tittar ut från ett av klassrummen.Foto: Simon Rehnström
Vård och omsorg är ett av yrkesprogrammen.Foto: Simon Rehnström
Praktiska skolan öppnar snart för terminen i nya lokaler.Foto: Simon Rehnström
Klassrum för vård och omsorgselever.Foto: Simon Rehnström
Frisörelevernas salong.Foto: Simon Rehnström
Birgitta MattissonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons