Annons

Nytt kommunhus till rätt pris: Kommundirektören lyckades spara 30 miljoner

Nu är det klart vem som får bygga Östra Göinge nya kommunhus för 85 miljoner kronor. Ett pris i nivå med vad kommunen avsatt från början. Höganäsföretaget Henrik Anderssons byggnads AB får totalentreprenaden.
Östra Göinge • Publicerad 2 december 2022 • Uppdaterad 5 december 2022
Om allt håller så kan bygget av nytt kommunhus komma i gång efter årsskiftet. I alla fall markarbetena.
Om allt håller så kan bygget av nytt kommunhus komma i gång efter årsskiftet. I alla fall markarbetena.Foto: Krook & Tjäder

Det är samma företag som överklagade den första upphandlingen om ramavtal då Skanska vann och där Skanska var med och tog fram alla underlag och ritningar till bygget, men som kommunen valde att inte gå vidare med för att det blev för dyrt.

Broby nytt kommunhus Östra Göinge Krook & Tjäder
Broby nytt kommunhus Östra Göinge Krook & TjäderFoto: Privat

Totalt hade fyra byggfirmor lämnat in anbud och billigast var den som fick uppdraget. Byggentreprenaden beräknas uppgå till 84 995 000 kronor. Projektet omfattar en kontorsbyggnad på totalt 3 460 kvadratmeter. Byggnaden kommer att rymma 200 anställda fördelade på två våningar.

Merete Tillman, kommundirektör i Östra Göinge.
Merete Tillman, kommundirektör i Östra Göinge.Foto: Kajsa Wall
Annons

Även kommundirektören Merete Tillman är nöjd:

– Vi ser verkligen fram emot att komma i gång med vårt bygge som när det är klart både ska vara en modern arbetsplats för våra medarbetare och ett välkomnande kommunhus för Göingeborna, säger Merete Tillman, kommundirektör i Östra Göinge, till kommunens hemsida.

Broby nytt kommunhus Östra Göinge Krook & Tjäder
Broby nytt kommunhus Östra Göinge Krook & TjäderFoto: Privat

Nu följer en överklagandeperiod på två veckor och om ingen överklagan kommer in så förväntas kommunen kunna skriva kontrakt med Henrik Anderssons Byggnads AB den 16 december. Byggstart är planerad till början av 2023.

Fakta

Skanska vann upphandlingen för 80-miljonersbygget i oktober 2020.

Henrik Anderssons Byggnads AB kom delad tvåa och överklagade beslutet till förvaltningsrätten, som dömde till Östra Göinge kommuns fördel i juli 2021.

I april 2022 stod det dock klart att kommunen och Skanska gått skilda vägar.

– Vi behövde komma överens om riktpriset och det gjorde vi inte, förklarade kommundirektören Merete Tillman då, varpå en ny upphandling krävdes.

Denna nya upphandling har nu Henrik Anderssons Byggnads AB vunnit.

Det nya kommunhuset beräknas kosta 85 miljoner kronor.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons