Annons
  1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Ny skola i Åhus kan bli aktuellt

Efter kritiken mot den dåliga inomhusmiljön på Rönnowskolan ska kommunen återigen se över om en ny skola behövs i Åhus.
Kristianstad • Publicerad 11 september 2023
I samband med rivningen av gamla Sånnaskolan påbörjades en större omorganisation av skolorna i Åhus.
I samband med rivningen av gamla Sånnaskolan påbörjades en större omorganisation av skolorna i Åhus.

I samband med rivningen av gamla Sånnaskolan påbörjades en större omorganisation av skolorna i Åhus.

Rönnowskolan skulle ersättas med nya lokaler, men prislappen avskräckte beslutsfattarna och det ändrades till omfattande renovering. Men flera år senare har fortfarande inget hänt.

I början av sommaren lämnade ett 40-tal anställda på Rönnowskolan in en skrivelse om den dåliga arbetsmiljön.
I början av sommaren lämnade ett 40-tal anställda på Rönnowskolan in en skrivelse om den dåliga arbetsmiljön.Foto: Lasse Ottosson
Annons

I början av sommaren skickade ett 40-tal anställda på Rönnowskolan in en skrivelse till barn- och utbildningsnämnden om bristerna i de 116 år gamla lokalerna.

Det största problemet är ventilationen, men det handlar också om allmänt nedgångna lokaler. Men trots protester och flera kommunala möten där det slagits fast att åtgärder skulle vara genomförda till höstens skolstart har inget hänt under sommaren.

Fackförbundet Sveriges Lärare skickade in en begäran om åtgärder till Arbetsmiljöverket, en så kallade 6:6a, med krav på att ventilationen åtgärdas. Något svar har man inte fått än.

Bildsalen har fått flytta in i gymnastiksalen.
Bildsalen har fått flytta in i gymnastiksalen.Foto: Lasse Ottosson

– Det skulle bli starkare frånluftsfläkt på taket och fler ventilationshål i väggarna. Vi har just nu fem salar som är helt utan ventilation, men inget är gjort, säger Kajsa Gavelfält, skyddsombud på skolan.

Hon är kritisk till att inget av det som konstaterats på otaliga möten har åtgärdats.

– Vi säger inte att vi ska ha en ny skola, men vi behöver lokaler där våra elever mår bra och med förutsättningar att undervisa i – där vi kan ge det bästa för eleverna.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons