Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Näsby IF på väg uppåt igen – bra attityd ett krav

Det är träning dagen före match mot Skepparslöv hemma på Grönevi. A- Laget ska träna avslut i duggregnet, sen grilla. Stämningen är god. Annat var det för några år sedan. Och bakslag kan komma.
Kristianstad • Publicerad 10 september 2021
Bra att attityd är ett krav för att få spela med A-laget, något tränaren Modou Colley jobbat hårt med.
Bra att attityd är ett krav för att få spela med A-laget, något tränaren Modou Colley jobbat hårt med.Foto: Mikael Persson

Kujtim Sokoli och några från juniorlaget tränar också. Kujtim går i åttan på Fröknegårdskolan och är uttagen i matchen.

”För Kujtim är det fotbollen som gör att han vill gå i skolan”
Modou Colley

– Jag har lyft upp honom från juniorlaget, den gruppen som gör att mitt jobb blir möljligt. Om mina spelare inte gör som jag säger, då tar jag spelare från det laget, säger Modou Colley.

Annons

– För Kujtim är det fotbollen som gör att han vill gå i skolan, han är stolt över att han är med i Näsby If:s A-lag. Det ser de andra spelarna också – ”om vi inte skärper oss tar Modou från den gruppen”.

– Nu vill andra spelare från andra lag vara med. Men vi handplockar spelare som passar vårt arbetssätt.

”Attityden bland spelarna är bättre, de uppför sig väl på planen, en otrolig skillnad”, säger Janne. Persson, ekonomiansvarig i föreningen.
”Attityden bland spelarna är bättre, de uppför sig väl på planen, en otrolig skillnad”, säger Janne. Persson, ekonomiansvarig i föreningen.Foto: Mikael Persson
Kujtim Sokoli har ett mål i sikte - att bli proffs i Frankrike. Andra lag har velat ha honom. ”Men jag behövs här”, säger han.
Kujtim Sokoli har ett mål i sikte - att bli proffs i Frankrike. Andra lag har velat ha honom. ”Men jag behövs här”, säger han.Foto: Mikael Persson
Några av juniorerna har chans att få spela med A-laget.
Några av juniorerna har chans att få spela med A-laget.Foto: Mikael Persson
Sista träningen inför matchen mot Skepparslöv. Modou Colley vill träna avslut. Dagen efter vinner laget matchen.
Sista träningen inför matchen mot Skepparslöv. Modou Colley vill träna avslut. Dagen efter vinner laget matchen.Foto: Mikael Persson
Modou Colley har fått fyra år på sig att vända laget. ”Helt unikt. Man brukar få ett år”, säger han.
Modou Colley har fått fyra år på sig att vända laget. ”Helt unikt. Man brukar få ett år”, säger han.Foto: Mikael Persson
”Alla spelarna är från Gamlegården. Fotbollen betyder jättemycket för dom. Är de inte här är de där ute och hittar på dåliga grejor”, säger Samir Omar, tränare för juniorlaget.
”Alla spelarna är från Gamlegården. Fotbollen betyder jättemycket för dom. Är de inte här är de där ute och hittar på dåliga grejor”, säger Samir Omar, tränare för juniorlaget.Foto: Mikael Persson
”Är de inte här och tränar är de där ute och hittar på något, dåliga grejor”
Samir Omar, tränare

Kujtim Sokoli berättar ivrigt för kompisarna att hans lärare ska vara med i motståndarlaget.

– De behöver mig här som anfallare, säger han som vill bli proffs i PSG, Paris Saint-Germain FC.

Samir Omar tog i somras över som tränare i juniorlaget.

Vad betyder fotbollen för barn och ungdomar här på Gamlegården?

– Jättemycket. Alla är från Gamlegården. Är de inte här och tränar är de där ute och hittar på något, dåliga grejor, svarar han.

För två år sedan låg Näsby IF i division 4. När Näsby IF låg under med 23-0 mot Janstorp bröts matchen. Då hade Näsby bara sex spelare kvar på planen.

”Styrelsen har gett mig fyra år för att försöka vända trenden. Det är unikt”
Modou Colley, tränare

Det var kaos bland spelare och i föreningen. Styrelsen beslöt göra ett omtag. Sedan två år tillbaka är Modou Colley ansvarig för A-laget.

– Det har skett en otrolig förändring. Attityden bland spelarna är bättre, de uppför sig väl på planen, en otrolig skillnad, säger Janne. Persson, ekonomiansvarig i föreningen.

Annons

Fast laget har haft det tufft. När Kb Mosaik träffar tränare och spelare har de bara vunnit en match och ligger sist i division 6.

– Styrelsen har gett mig fyra år för att försöka vända trenden. Det är unikt på den här nivån, det brukar vara ett år, säger Modou Colley.

Modou Colley har varit och är engagerad i flera föreningar. I Näsby IF började han med ansvar för de yngre, sedan två är är han tränare för A-laget.
Modou Colley har varit och är engagerad i flera föreningar. I Näsby IF började han med ansvar för de yngre, sedan två är är han tränare för A-laget.Foto: Mikael Persson
Kujtim Sokoli och Samir Omar är stolta över sitt lag Näsby IF.
Kujtim Sokoli och Samir Omar är stolta över sitt lag Näsby IF.Foto: Mikael Persson
Samir Omar är ansvarig för bland annat bollskolan och juniorlaget. Han är även ordförande i City School IF. Just nu går han en tränarutbildning i Eslöv.
Samir Omar är ansvarig för bland annat bollskolan och juniorlaget. Han är även ordförande i City School IF. Just nu går han en tränarutbildning i Eslöv.Foto: Mikael Persson

Näsby IF vinner matchen mot Skepparslövs IF med 4-1, och en vecka senare med 2-1 mot Balsby SK borta.

För juniorlaget kommer ett bakslag. Matchen mot Stehag i slutet av augusti fick avbrytas vid ställningen 2–7. Då hade någon kört moped inne på planen. Stämningen bland publiken hätsk.

Domaren skriver en rapport till disciplinnämnden, som när detta skrivs inte har avgjort frågan.

Staffan Berlin, idrottskonsulent för RF Sisu Skåne, är lika bedrövad som tränarna. Det blir ett fyra timmars långt möte mellan delar av styrelsen och tränarna.

– Två spelare fick rött kort, och föreningen kommer att få en rapport om att domaren blivit hotad, att föreningen inte kan bibehålla säkerheten, säger Staffan Berlin.

Kujtim Sokoli har gjort flera mål i A-laget.
Kujtim Sokoli har gjort flera mål i A-laget.Foto: Mikael Persson
Näsby IF är en förening med anor, både inom handboll och fotboll.
Näsby IF är en förening med anor, både inom handboll och fotboll.Foto: Mikael Persson
Unga spelare, med en dröm om att göra en perfekt cykelspark.
Unga spelare, med en dröm om att göra en perfekt cykelspark.Foto: Mikael Persson

Han säger det är svårt med svansen och med machokulturen, med publik som hetsar spelarna.

– Hur gör man med svansen runt spelarna? Det är ett samhällsansvar, men det ligger på föreningen att varje spelare pratar med sina vänner och föräldrar, det är jättesvårt.

”Nu får vi gjuta mod i dom så de inte tappar energi”
Staffan Berlin, idrottskonsulent

Juniorlaget ska få stöd.

Annons

– A-laget har 26 spelare och sju ledare. Någon av ledarna får stötta juniorlaget som bara har två ledare, säger Staffan Berlin.

– Vi har en strategi. Vi har plockat upp föreningen tre pinnhåll, men nu har de ramlat ner ett pinnhål. Det är bara ett hack i kurvan. A-truppen har skött sig exemplariskt, för några år sedan var det svarta rubriker.

– Det är fantastiska människor, med stora hjärtan. Nu får vi gjuta mod i dom så de inte tappar energi.

Ahmed Said,  assisterande tränare i A-laget, med Kujtim Sokoli. ”Vi saknade honom mot Rinkaby”, säger han.
Ahmed Said, assisterande tränare i A-laget, med Kujtim Sokoli. ”Vi saknade honom mot Rinkaby”, säger han.Foto: Mikael Persson
Fakta

Näsby IF

400-500 medlemmar.

En grupp med 25 äldre killar (17-25 år), sprungen ur FFA ( Fotball For All) med ensamkommande flyktingar är nu medlemmar i föreningen.

160-180 barn i bollskola, 6-13 år, pojkar och flickor.

70 i äldre pojkgruppen (juniorer) 15-19 år.

26 spelare i A-laget.

Totalt cirka 25 ledare.

Det finns intresse för att starta ett damlag.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons