Annons
  1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Muslimska gravplatser planeras i Nosaby: ”Vi har en bra plats”

Nya muslimska gravplatser planeras på kyrkogården i Nosaby.
Ett större avgränsat område i den norra delen av kyrkogården förbereds.
– Vi har en bra plats för detta och såg möjligheterna, säger Mikael Thörnström, arbetsledande kyrkvaktmästare.
Kristianstad • Publicerad 24 juli 2023
– Vi har en bra plats för detta och såg möjligheterna, säger Mikael Thörnström, arbetsledande kyrkvaktmästare.
– Vi har en bra plats för detta och såg möjligheterna, säger Mikael Thörnström, arbetsledande kyrkvaktmästare.

I ett mångkulturellt samhälle med flera olika religioner finns också olika traditioner när det gäller begravningsskick, och särskilda begravningsplatser för personer med en annan trosbekännelse än majoritetsbefolkningen anläggs.

På kristna kyrkogårdar finns ibland ett område avsatt för andra trossamfund.

Annons

Exempelvis så har Svenska kyrkan Kristianstad ett muslimskt begravningskvarter och platser för andra trossamfund på Rödaleds begravningsplats.

En öppen grönyta i norra delen av kyrkogården i Nosaby ska bli muslimskt gravkvarter. ”Vi har en bra plats för detta och såg möjligheterna”, säger Mikael Thörnström, församlingens arbetsledande kyrkvaktmästare.
En öppen grönyta i norra delen av kyrkogården i Nosaby ska bli muslimskt gravkvarter. ”Vi har en bra plats för detta och såg möjligheterna”, säger Mikael Thörnström, församlingens arbetsledande kyrkvaktmästare.Foto: Lasse Ottosson

Nu förbereder Nosaby församling för ett muslimskt gravkvarter på kyrkogården i Nosaby.

Det rör sig om en avgränsad grönyta med entré i norra delen av kyrkogården.

– Vi har en bra plats för detta och såg möjligheterna, säger Mikael Thörnström, församlingens arbetsledande kyrkvaktmästare.

En enkel ceremoniplats och ett muslimsk gravkvarter ska anläggas. Det ska vara en öppen plats, så att sörjande känner sig trygga på platsen. En gång kommer att avgränsa området från övriga kyrkogården.

Nosaby pastorat har anlitat Form & Struktur trädgårdsarkitektur för uppdraget att utforma det muslimska gravkvarteret.
Nosaby pastorat har anlitat Form & Struktur trädgårdsarkitektur för uppdraget att utforma det muslimska gravkvarteret.Foto: Lasse Ottosson

Arbetet är planerat att startas i år.

Planerna omfattar 75 gravplatser, och det finns möjligheter att utöka dessa. Utformningen av det muslimska gravkvarteret har gjorts i samråd med imamen i Alhamra-moskén i Kristianstad.

När den första muslimska begravningen kan ske i Nosaby går inte att säga i dagsläget.

– Att vi lever grannar med människor av en annan tro och annan kultur än den vi själva är uppvuxna i, betyder att vi också kommer att vara grannar med varandra på kyrkogården. Vi lever och dör tillsammans, säger Göran Hansson, kyrkoherde i Nosaby församling.

Kyrkvaktmästare Mikael Thörnström visar var ceremonidelen ska ligga.
Kyrkvaktmästare Mikael Thörnström visar var ceremonidelen ska ligga.Foto: Lasse Ottosson

I Sverige är Svenska kyrkan huvudman för begravningsverksamheten, och alla som är folkbokförda i landet betalar en begravningsavgift, oavsett om man tillhör Svenska kyrkan eller ej.

Annons

– Alla är med och alla ska få begravningsplats, oavsett tro eller religionstillhörighet. Det här handlar om gemenskap, säger Mikael Thörnström.

Han berättar också att representanter från församlingen har gjort studiebesök på muslimska gravplatser i Skåne, och man har även lärt ett nytt arbetssätt eftersom muslimska jordbegravningar skiljer sig från kristna.

Ny muslimsk begravningsplats i Nosaby
Ny muslimsk begravningsplats i NosabyFoto: Lasse Ottosson
Fakta

Nosaby församling

• Har tre kyrkogårdar. De finns i Österslöv, Nosaby och Fjälkestad och ligger i anslutning till församlingens kyrkor.

• Nosaby kyrkogård är inramad av en stenmur samt äldre lindar på alla sidor utom mot öster. Kyrkogården omfattar cirka 3 200 gravar i 57 gravkvarter. Vid den nordöstra sidan finns en urn- och minneslund.

• Kyrkogården är präglad av 1870-talets förändringar när den nuvarande kyrkan uppfördes. Då etablerades även kyrkogårdens grundstruktur med långsmala nord-sydliga kvarter och tvärgående gångaxlar.

• Under 1990-talet skapades en urn- och minneslund som ett utskott till den gamla kyrkogården mot nordost. Sedan 2015 finns även en askgravlund.

• Kyrkogården har kapacitet för framtida begravningsverksamhet, bland annat genom att ett stort antal kistgravplatser återlämnats och återtagits inom den äldre delen.

• De äldre och kulturhistoriskt mest värdefulla gravvårdarna är placerade närmast kyrkan mot väster. Här finns stora påkostade familjegravar.

• Källa: Nosaby församling

Birgitta MattissonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons