Annons

Mrs Duncans äppelchutney – ”Hemmagjort är bäst”

Äpplen är en fantastisk ingrediens, som kan användas på många olika sätt i både matlagning och bakning. Här kommer ett recept från Skottland på äkta hemmagjord chutney.
Höstfrukt • Publicerad 10 december 2021
”När det var säsong åt vi äpplen så vi nästan storknade.”
”När det var säsong åt vi äpplen så vi nästan storknade.”Foto: Janerik Henriksson/TT

Så här års, mitt upp i äppeltiderna, går mina tankar till allt gott som man kan göra med dessa fantastiska frukter. Man kan njuta dem rakt av, man kan baka dem i ugnen, man kan göra efterrätter, tårtor – möjligheterna verkar nästan obegränsade. Men en sak som var vanlig hemma i Skottland, och som verkar nästan obekant här, är äppelchutney.

Vi hade flera äppelträd i trädgården, och naturligtvis måste frukten användas. När det var säsong åt vi äpplen så vi nästan storknade, men lite senare på året var det underbart att kunna ta fram en burk av min mors äppelchutney för att piffa upp olika kött- och fiskrätter.

Annons

Under 1700-talet och fram till 1947 hade Storbritannien kolonier i Indien, och många unga britter skickades ut i kolonialtjänst, där de hade huvudsakligen administrativa uppgifter. Många stannade länge och gjorde karriär där, och när de sedan återvände till Storbritannien hade de med sig vanor från vistelsen i Indien. De introducerade curryrätter, och även chutney som tillbehör till olika sorters mat. I början gjorde man chutney hemma, men efterhand när den blev populär i hela samhället, tog industrin över tillverkningen i stor skala. Men hemmagjort är bäst!

”Senare på året var det underbart att kunna ta fram en burk av min mors äppelchutney.”
Moira Uggla, översättare

Eftersom chutney kan vara en blandning av allt vad man har till hands är det inte så viktigt med exakta mängder. Huvudsaken är att ha den rätta balansen mellan smaken, Receptet pekar ut riktningen, och de egna smaklökarna bestämmer vad som passar just dig.

Ingredienser:

1½ kg äpplen skurna i små tärningar

300 gram sultanrussin

300 gram tomater i små tärningar

150 gram gul lök i små tärningar

1 kg brun farin eller socker

1 msk salt

30 gram mald ingefära

Annons

15 gram cayennepeppar

4,5 dl äppelcidervinäger

Gör så här:

Lös upp sockret i en gryta med lite av vinägern. Koka tills den blir simmig, tillsätt resten av vinägern och de övriga ingredienserna.Låt koka tills allt är mjukt och vätskan har kokat in en del. Chutneyn ska inte vara rinnig.

Låt kallna i grytan. Häll upp i väl rengjorda burkar, fyll på ordentligt. Sätt på välsittande lock. Förvara svalt.

Chutney passar också alldeles utmärkt på ostmackor!

Moira Uggla
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons