Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

MP kräver 17 miljoner till folkhögskolorna:”Annars ett hån”

Folkhögskolorna krisar efter neddragna anslag och tvingas ställa in utbildningar. Samtidigt vill Region Skåne ge ett bidrag – på en miljon kronor.
Kristianstad • Publicerad 3 september 2023 • Uppdaterad 5 september 2023
Folkhögskolorna saknar pengar. Kami Petersen (MP) vill skjuta till 17 miljoner från Region Skånes budget.
Folkhögskolorna saknar pengar. Kami Petersen (MP) vill skjuta till 17 miljoner från Region Skånes budget.Foto: Josef Lovén/Bengt Flemark

Folkhögskolor har tvingats lägga ner flera utbildningar på grund av minskade bidrag från staten.

Bland annat har Furuboda aviserat att de stoppar ny antagning till en utbildning till undersköterskor, trots att vården skriker efter personal.

Annons

Glimåkra Folkhögskola lägger ner flera utbildningar, bland annat en till barnskötare.

Under torsdagen ska regionala utvecklingsnämnden (RUN) i Region Skåne ta ett beslut om att ge extra medel till folkhögskolor och komvux. De väntas få en miljon vardera att fördela.

Kami Petersen (MP).
Kami Petersen (MP).Foto: Bengt Flemark

– Just Glimåkras nämns i det ärendet som ett gott exempel på utbildningar. Då är det paradoxalt att den läggs ner, för att skolan saknar tre miljoner. I det läget är en miljon till alla folkhögskolor bara småpengar, det känns som man skjuter till ett hån, säger Kami Petersen (MP), ledamot i RUN.

Därifrån kommer nu ett förslag om att skjuta till totalt 17 miljoner kronor till folkhögskolorna, som ett extra stödpaket.

– Det kan inte täcka upp för hela situationen. Men såväl staten som regionerna har ett ansvar för folkhögskolorna, då bör vi ta vårt ansvar, säger Kami Petersen och anser att man inte kan blunda för inflationen, säger han.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons