Annons
  1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Moira Uggla: Moira Uggla: Vem tackar ju nej till en ledig dag?

Nu är det vår! Efter en lång, seg vinter har det blivit både ljusare och varmare, dagarna är längre, flyttfåglarna har kommit tillbaka. Allt känns mer optimistiskt.
Men vintern och våren har något som sommaren och hösten till stor del saknar - de har många helgdagar som firas även om den ursprungliga anledningen är sedan länge glömd. Vem tackar ju nej till en ledig dag?
Moira Uggla
Kristianstad • Publicerad 12 juni 2023
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Moira Uggla, översättare, krönikör mm Kb Mosaik
Moira Uggla, översättare, krönikör mm Kb MosaikFoto: Victor Lindstammer

Det börjar den sista dagen i oktober, kvällen före Allhelgonadagen, Hallowe'en. Eftersom 1 november var ägnad alla helgon, passade de onda andarna på att skapa kaos kvällen innan.

Detta trodde man i de keltiska/gaeliska delarna av de brittiska öarna, i Skottland och på Irland, områden där många lämnade sina hem och emigrerade till Amerika. De tog med sina seder, och nu firar man i Sverige en sed som man tror är amerikansk. Så kan det gå.

Midsommar firas en lördag mot slutet av juni.
Midsommar firas en lördag mot slutet av juni.Foto: Astrid Einarsson
Annons

I slutet av november/början av december börjar Advent, en förberedelseperiod inför Jul. Jul firas stort, med lediga dagar, mycket mat, presenter, fester med familjen och vänner. Maten är mycket traditionell, men även här kryper små skillnader in.

När jag kom till Sverige för mer än femtio år sedan var det fortfarande vanligt att man gjorde egen lutfisk, allt från att köpa en bra bit torkad fisk , vattna ut den, lägga den i en blandning av kalk och soda några dagar och sedan koka den och servera den med senapssås, ärtor och potatis.

Nuförtiden går det knappast att köpa torkad fisk, och det är inte så många som köper färdig heller. Men en av mina egna traditioner saknades helt - jag var van hemifrån att ha en riktigt stor, mörk fruktkaka med marsipan och vit glasyr, dekorerad med små marsipantomtar och järneksblad, Christmas cake - något som är helt okänt här.

”I Skottland är det tur att vara 'first foot' - det första att komma in utifrån - hos nägon”
Moira Uggla

Nyårsseder är ganska lika, överallt, man skålar in det nya året, önskar alla framgång och lycka, umgås med familj och vänner och äter gott - igen. I Skottland är det tur att vara 'first foot' - det första att komma in utifrån - hos nägon. Idealiskt ska det vara en lång, mörk man, men alla tas emot lika varmt!

Julfirandet avrundas med en ledig dag på, Trettondagen, den 6 /1, då de tre visa männen kom till Betlehem för att ge gåvor till Jesusbarnet, enligt den kristna traditionen.

Det som man har sedan att se fram emot är sportlovsveckan i februari . Många åker iväg på skidsemester, men även om man stannar hemma ordnas många aktiviteter för de skollediga ungdomarna.

Därefter kommer Påsk, med några lediga dagar, och de kyrkliga helgdagarna Kristi Himmelsfärdsdagen och Pingst. Och sedan kommer Sveriges nationaldag, 6 /6, då alla är lediga. Den 6/6 1523 valdes Gustav Vasa till hela Sveriges kung, och dagen har firats som nationaldag sedan 1983.

Midsommar firas en lördag mot slutet av juni. Traditionellt dansar man runt en majstång (ingenting med månaden maj att göra, att maja är ett gammalt ord för att smycka).

En av de vanligaste sånger man sjunger då handlar om små grodor som är lustiga att se, för de har inga örön eller svansar - och medan man sjunger hoppar man runt och låtsas vara en liten groda. Det gjorde ett bestående intyrck på mig!

Och efter Midsommar dröjer det länge tills det är Hallowe'en igen.

Njut av sommaren! Vi ses igen till höst.

Annons
Annons
Annons
Annons