1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Lärare får sluta när musikskolan tvingas spara

Fyra musiklärare får sluta – 120 elever blir utan lärare. Det blir effekten när musikskolan tvingas spara två miljoner nästa år. Samtidigt höjs avgiften från 500 till 680 kronor per termin.
Kristianstad • Publicerad 9 december 2020
Musikskolans orkester Kleo påverkas av besparingarna. På bilden repeterar Kleo tillsammans med stadsmusikkåren år 2017.
Musikskolans orkester Kleo påverkas av besparingarna. På bilden repeterar Kleo tillsammans med stadsmusikkåren år 2017.

Musikskolan måste spara två miljoner kronor nästa år. Det innebär att fyra lärare av totalt 29 måste sluta efter årsskiftet. Cirka 120 musikelever förlorar därmed sina lärare.

Framförallt är det undervisning i klarinett, oboe och elbas som drabbas. Piano, där efterfrågan är störst, drabbas också.

Neddragningen är en del av barn- och utbildningsnämndens totala besparing på 38 miljoner, som ingår det borgerliga Alliansstyrets budget för 2021.

– Självklart måste vi vara med och spara. Det är proportionerna på besparingarna som jag kan tycka är orimliga, säger Andreas Hiller, rektor för musikskolan i Kristianstad.

Förslaget om att höja avgiften var uppe på kommunfullmäktige under tisdagen. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade mot, men beslutet blev att höja avgiften till 680 kronor.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.