1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Jobb: 300 får jobba med valet i september

Är du noggrann, tål stress och har lätt för att prata med folk? Vill du göra en insats för demokratin? 300 personer behövs för att jobba med valet den 11 september i Kristianstads kommun.
Kan du flera språk är det ett plus.
Kristianstad • Publicerad 19 april 2022
Den 11 september är det val. Då behövs det flera personer som kan ta emot alla röster till riksdag, landsting (Region Skåne) och kommun. På bilden läggs en röst ner i en valurna.
Den 11 september är det val. Då behövs det flera personer som kan ta emot alla röster till riksdag, landsting (Region Skåne) och kommun. På bilden läggs en röst ner i en valurna.Foto: JESSICA GOW / TT

Den 11 september är det val till riksdag, landsting (Region Skåne) och kommunen. För att allt ska fungera krävs det röstmottagare, både i förvalet och på valdagen.

Vad gör en röstmottagare? Du kontrollerar att den som röstar har rösträtt. Du tar emot rösterna och lägger i valurnorna. Efter att vallokalen har stängt är du med och granskar och räknar rösterna.

En röstmottagare jobbar med olika saker, bland annat att dela ut valkuvert och hjälpa väljare till rätta. Bilden från en vallokal i Bromölla.
En röstmottagare jobbar med olika saker, bland annat att dela ut valkuvert och hjälpa väljare till rätta. Bilden från en vallokal i Bromölla.

Du ska också se till att det är god ordning i vallokalen. Du hjälper väljare som ber om hjälp.

Du måste vara 18 år. Kan du flera språk än svenska är du extra välkommen att söka.

Du måste ha en e-postadress och Bank-id för att kunna arbeta som röstmottagare. Ett viktigt krav är att du inte får vara politiskt aktiv i något parti.

Alla som blir antagna måste gå en kort utbildning först. Den 30 april är sista dag att ansöka.

Här hittar du länk till att söka: jobba i valet

Mer information om valet hittar du på valmyndighetens hemsida.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.