Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Jättar under marken – okända ovanför: ”Produkter som alla är i stort behov av”

Livsnödvändigt – men oftast osynligt. AVK är en världsomspännande koncern som är stora på ventiler.
– Det är inte så många som går in i ett vattenverk, reningsverk eller pumpstation och det som vi har framför vårt eget hus är nergrävt, säger Mikael Storm, vd på AVK Sverige AB med huvudkontor i Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 14 november 2022
Annika Engel och Mikael Storm på AVK.
Annika Engel och Mikael Storm på AVK.Foto: Lasse Ottosson

AVK Sverige AB, som säljer AVK:s produkter i Sverige, startade år 2007. Företaget är del av en internationell koncern, en av världens största tillverkare av ventiler. Trots det är det nog inte många hässleholmare som kör förbi lokalerna på industriområdet som vet vad AVK egentligen sysslar med.

– Gemene man vet nog inte vad detta är, eftersom det inte är så synligt. Det är inte så många som går in i ett vattenverk, reningsverk eller pumpstation och det som vi har framför vårt eget hus är nergrävt, säger Mikael Storm.

AVK har varit i Hibabs nyrenoverade lokaler på Industrigatan sedan i somras.
AVK har varit i Hibabs nyrenoverade lokaler på Industrigatan sedan i somras.Foto: Lasse Ottosson
Annons

– Det är produkter som alla är i stort behov av, för att kunna spola sin toalett och få vatten i kranen, säger Annika Engel, innesäljare.

Om ni skulle förklara för en tioåring vad det är som ni gör?

– Jag fick en fråga att åka till min sons skola på Grönängsskolan och förklara vad jag sysslar med. Ventiler är till för att öppna och stänga för vatten och avlopp. Det är ventilen som kontrollerar vattenflödet i en ledning, säger Mikael Storm.

Ungefär 90 procent av deras produkter hamnar i slutändan hos en kommun.

Skyddsventilen har gummi från egen fabrik i Danmark.
Skyddsventilen har gummi från egen fabrik i Danmark.Foto: Lasse Ottosson

Företaget har funnits på Industrigatan sedan den 1 juli i år, i lokaler som Hibab (Hässleholms Industribyggnads AB) renoverat, ungefär dubbelt så stora som de tidigare på Växthusvägen.

– Det blev för litet. Vi växte ur lokalerna. Både med tanke på antalet anställda och lagermässigt. Vi bygger lite grand för framtiden för att kunna växa i de här lokalerna, säger Mikael Storm.

AVK Sveriges nya lokaler på Industrigatan är ungefär dubbelt så stora som de tidigare på Växthusvägen, berättar vd Mikael Storm.
AVK Sveriges nya lokaler på Industrigatan är ungefär dubbelt så stora som de tidigare på Växthusvägen, berättar vd Mikael Storm.Foto: Lasse Ottosson
Jonas LundinSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons