Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Inga-Lill Bengtsson: Inga-Lill Bengtsson: ”Själv har jag bokat in en konsert – i november”

Min mor, 93 år, fick covid-19, jag själv fick en elak infektion. Det var svårt att glädja sig åt att dagarna blev ljusare. Nu är vi båda friska. Min mor har dessutom fått vaccin mot sjukdomen. Som jag längtat efter att få krama henne.
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 13 mars 2021
Inga-Lill Bengtsson
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör Kb Mosaik.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör Kb Mosaik.Foto: Lasse Ottosson

Jag ska säga det på en gång, utan mina kollegor Sofyan Aswad och Moira Ugglas insatser hade det inte blivit någon tidning i februari.

I januari fick Sofyan allt ansvar i sitt knä. Han tog det, och ledde arbetet med bravur. Med Moira Uggla som översättare till engelska och skarpt öga för det svenska språket. Resultatet blev imponerande.

Moira Uggla fyllde 81 år i februari. Varmt grattis säger vi.
Moira Uggla fyllde 81 år i februari. Varmt grattis säger vi.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Annons

Coronaviruset började härja förra våren. Då var det ingen läkare som visste hur patienterna skulle vårdas. Frågan om vaccin låg flera år framåt i tiden.

Nu finns ett hot om en tredje våg med virus. Men i år lever vid på hoppet att vaccinet är på väg. De äldsta och mest sköra är redan vaccinerade. Färre äldre dör. Läkarna vet dessutom mer om hur de ska tackla sjukdomen.

Vårtecken. Den 25 mars är det vårfrudagen, eller våffeldagen.
Vårtecken. Den 25 mars är det vårfrudagen, eller våffeldagen.Foto: Heiko Junge

Ändå. Över 13000 personer har dött i covid-19 i Sverige, av dem var 1 581 från Skåne. Enligt statistik från den 3 mars vårdas 155 personer på sjukhus i Skåne, 32 av dem ligger på intensiven.

Första fallet av covid-19 upptäcktes i Skåne den 2 mars 2020. Då kom en student in till ett sjukhus. Han blev lindrigt sjuk och var sjuk i 14 dagar.

– Då kunde ingen förutse det som skulle komma. Ingen kunde förutse hur många som skulle drabbas, säger Alf Jönsson, regiondirektör. Läs mer på sidan 5.

”Albin 20 år dog i sjukdomen”
Inga-Lill Bengtsson

Vi längtar efter att börja skolan och jobba som vanligt, gå på restaurang, konsert, bio och teater. För att inte tala om att träffa vänner, både nära och de som bor långt bort. Själv har jag bokat in en konsert – i november.

Som tur är finns digitala lösningar. Tänk om viruset slagit till för några år sedan? Vi hade fått nöja oss med att prata i telefon. Nu kan vi i vart fall se varandra, vi kan strömma filmer och serier, vi kan lyssna på ljudböcker.

”Utan din och min hjälp går det inte. Därför är satsningen på volontärer så bra”
Inga-Lill Bengtsson

På min mors avdelning på ett äldreboende bor tio personer. Fem blev allvarligt sjuka, tre av de fem dog i covid-19. Flera i personalen blev sjuka.

Albin 20 år dog i sjukdomen. Läs om honom på sidan 4.

Önskan 1, i Yoko Onos Wish Tree, Wanås konstpark. Det finns mycket att se i konstparken.
Önskan 1, i Yoko Onos Wish Tree, Wanås konstpark. Det finns mycket att se i konstparken.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Vi måste fortsätta öka inkluderingen. Det går inte att bara säga att nyanlända ska integrera sig, de ska lära sig svenska, de ska komma in i samhället. Utan din och min hjälp går det inte. Därför är satsningen på volontärer så bra, läs på sidan 6.

”I juni hoppas Sverige och EU att det ska finnas vaccinpass”
Inga-Lill Bengtsson
Annons

Moira Uggla kom till Sverige på 1960-talet. Då var många kvinnor hemmafruar. Läs hennes krönika på sidan 14.

Till sist: IFK jagar medalj i SM i handboll, KDFF börjar sin fotbollssäsong ute och jagar medalj i damallsvenskan. Och Zlatan Ibrahimović 39 år, ska vara med i landslaget i fotboll. Bara en sån sak. I juni hoppas Sverige och EU att det ska finnas vaccinpass. Då kan vi börja resa igen. Gå ut och njut av våren, ta en promenad varje dag. Håll avstånd. Svårare än så är det inte.

Önskan 2, Yoko Onos Wish Tree. Wanås konstpark.
Önskan 2, Yoko Onos Wish Tree. Wanås konstpark.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Annons
Annons
Annons
Annons