GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Inga-Lill Bengtsson: ”Det har varit spännande och intensiva år”

Bokskogen lyser med sina skira gröna blad. Mattor med vitsippor lyser på marken. I en stor björk i min trädgård sitter en koltrast. Men sin klara sång sprider den hopp som vi innerligt behöver i dessa tider.
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 7 maj 2022
Inga-Lill Bengtsson
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör för Kb Mosaik.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör för Kb Mosaik.Foto: Lasse Ottosson

435 bibliotek i Sverige har lagts ner sedan 1998. Vart fjärde bibliotek har försvunnit mellan åren 1998 och 2020. I snitt kastas, säljs och makuleras 8 400 böcker – per dag.

Det är tidningen vi som kartlagt förändringen. I Kristianstads kommun har biblioteket på Österäng lagts ner, i Hässleholm har bokbussen försvunnit. I Kristianstads kommun finns trots allt elva bibliotek kvar. Och en bokbuss som når ut på landsbygden. I Östra Göinge lever biblioteken kvar.

”Du kan få hjälp att hitta i floder av information, både i tryckt form och på nätet.”
Inga-Lill Bengtsson
Viktig buss med böcker. Kristianstads bokbuss når ut till många på landsbygden.
Viktig buss med böcker. Kristianstads bokbuss når ut till många på landsbygden.Foto: Lasse Ottosson

Bibliotek och bokbussar är viktiga för ung som gammal, inte minst för dem som inte har svenska som modersmål. Livsviktig verksamhet för kunskap och själ. Du kan få hjälp att hitta i floder av information, både i tryckt form och på nätet.

Den 3 maj var det pressfrihetens dag. Reportrar utan gränser, RSF, sammanställer varje år ett pressfrihetsindex. Det bedömer situationen för pressfrihet och möjligheterna att arbeta som journalist i 180 länder. I år fyller detta pressfrihetsindex 20 år.

”Allt fler journalister blir hotade i Sverige.”
Inga-Lill Bengtsson
Den 6 april var det 7 500 dagar sedan den svenska journalisten Dawit Isaak fängslades i Eritrea, utan rättegång.
Den 6 april var det 7 500 dagar sedan den svenska journalisten Dawit Isaak fängslades i Eritrea, utan rättegång.

Årets pressfrihetsindex visar på en ökad polarisering. Sverige placerar sig högt upp (trea efter Norge och Danmark). Men vad gäller journalisters säkerhet hamnar Sverige på plats 32 av 180. Allt fler journalister blir hotade i Sverige.

I år är det fler länder där situationen är mycket allvarlig. RSF konstaterar att demokratier försvagas av obalansen mellan öppna samhällen och auktoritära regimer, som kontrollerar medier och sprider propaganda. Rysslands invasion av Ukraina (plats 106) är ett exempel på detta. Ryssland hamnar på plats 155.

Grattis Elísabet Gunnarsdóttir, fotbollstränare i KDFF, utsedd till Årets guldambassadör för Kristianstads kommun. Här med Åsa Ask, på Guldjubelgalan.
Grattis Elísabet Gunnarsdóttir, fotbollstränare i KDFF, utsedd till Årets guldambassadör för Kristianstads kommun. Här med Åsa Ask, på Guldjubelgalan.Foto: Mikael Persson

I det här numret kan du läsa om Iryna ”Ira” Nikitina som tillsammans med sina två söner flytt kriget i Ukraina. Hon kan bra svenska, men längtar hem till vardagen. Läs om Ira på sidan 6. På sidan 21 kan du läsa om det ukrainska brödet palyanytcya som blivit en del i motståndsrörelsen.

I Östra Göinge görs en stor och bra satsning på läsning i höst, inte minst för att höja elevernas betyg i skolan. Läs mer på sidan 16.

”Jag vill tacka fina kolleger som lärt mig mycket om nya kulturer”
Inga-Lill Bengtsson

Medborgarcenter i Kristianstad är bäst på kundservice bland 40 kommuner. Läs om Sajeda Al-Shoocha som jobbar på Medborgarcenter, på sidan 10.

Det här är min sista krönika som redaktör, efter sex år på Kb Mosaik. Den sista maj slutar jag, Kb Mosaik kör vidare Jag vill tacka fina kolleger som lärt mig mycket om nya kulturer, alla jag mött, skrivit om och bollat idéer och åsikter med. Det har varit spännande och intensiva år.

Vi lever i en värld i stort behov av ökad nyans och förståelse, oavsett var vi kommer ifrån. Vi är mer lika än olika. Den insikten har stärkts.

Ett stort och varmt tack för möjligheten.