Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Imam: ”Vi vill motverka både islamofobi och islamism”

Världsläget gör det svårare att vara muslim i Sverige. Men också viktigare att prata om tro. Det tycker imam Rizwan Ahmad Afzal. I helgen uppmanade han Kristianstadsborna att ”Fråga en muslim”.
Kristianstad • Publicerad 14 september 2021
Rizwan Ahmad Afzal, imam i Mahmoodmoskén i Malmö, är på turné med ”Fråga en muslim”. Nadeem Ahmad och Najam Ulhaq är med honom.
Rizwan Ahmad Afzal, imam i Mahmoodmoskén i Malmö, är på turné med ”Fråga en muslim”. Nadeem Ahmad och Najam Ulhaq är med honom.Foto: Åsa Carlsson

Tre muslimer stod utanför Galleria Boulevard på 20-årsdagen för terrordådet 9/11. De ville berätta, förklara och var öppna för samtal. Det behövs, tycker imam Rizwan Ahmad Afzal.

Sedan 2009, då han kom till Sverige, har tonen hårdnat.

Annons

– Vi vill med den här kampanjen bygga broar mellan folk och motverka både islamofobi och islamism.

Med tanke på läget i Afghanistan så är det många, även muslimer, som undrar. Kan talibanerna räknas som muslimer? Afzal citerar en vers i Koranen. Den säger att ingen får tvinga någon till något.

– Det gör talibanerna, alltså handlar de inte enligt islamsk tro.

Folk vågar komma fram med sina frågor. En kille undrar över shia och sunni, andra tar upp 9/11 och dess följder. Tidigare under dagen kom en man som var mycket arg.

– Han tyckte att alla muslimer skulle ut ur Sverige. Men vi kunde samtala. Jag hoppas att han förstår att det är en liten grupp som skadar islams namn, de allra flesta muslimer är fredliga

”Det är därför vi är här, för att svara på frågor och visa att vi kan bo tillsammans, du med din åsikt, jag med min utan att skada eller hota varandra”
Rizwan Ahmad Afzal, imam

Att vara troende i ett så sekulariserat land som Sverige kan vara svårt, för svensken har generellt inte förståelse för religion som sådan.

– Religion är en sak mellan Gud och människan, inte mellan människa och människa. Men den kan ge oerhört mycket för den som vill.

Han tycker att kampanjen både hjälper svenskar med svar på frågor och nykomna muslimer.

– Vi berättar hur de kan leva i det svenska sekulariserade samhället och vad det innebär. Exempelvis står det i Koranen att man ska lyda sitt lands lag och älska det land man bor i. Vi ska ge en bra bild av vad islam betyder.

Han märker en ny rädsla, en ny ilska sedan kriget i Afghanistan blossat upp. Han tycker att reaktionerna blir mycket starkare och mer negativa nu.

– Det är därför vi är här, för att svara på frågor och visa att vi kan bo tillsammans, du med din åsikt, jag med min utan att skada eller hota varandra.

Åsa CarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons