Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Imam: ”Att bränna koranen syftar till mörka tider när böcker, kyrkor och synagogor brändes upp”

Shaaban Abou Zur, imam i Islamiska föreningen i Kristianstad, saknar opartiska röster i debatten om Rasmus Paludan som bränt koranen i områden där många muslimer bor. ”Tyvärr utsätts poliser för våldsamheter. Det vill man inte och önskar inte att det blir så”, säger Shaaban Abou Zur.
Församlingen har lagt ut en länk till ett inlägg i Expressen på sin Facebooksida. I inlägget får polisen kritik för fega beslut att inte förbjuda Paludans koranbränning på offentlig plats.
Kristianstad • Publicerad 20 april 2022 • Uppdaterad 25 april 2022
Motdemonstranter har satt eld på en polisbuss i Örebro, där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, har fått tillstånd för en sammankomst på långfredagen.
Motdemonstranter har satt eld på en polisbuss i Örebro, där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, har fått tillstånd för en sammankomst på långfredagen.Foto: Kicki Nilsson/TT

I samband med Paludans manifestationer under påsken skadades 26 poliser, 20 polisbilar och 14 personer ur allmänheten.

Varför har ni lagt ut en länk till ett inlägg från Fredrik Sjöshult i Expressen på församlingens Facebooksida?

Annons

– Jag tycker att Sjöshult skrivit på ett opartiskt sätt, vi saknar politiska och kulturella röster som tar upp frågan på det här sättet. Jag menar frågan ska behandlas från alla sidor, fritt från rasism och fördomar och som inte skapar problematiska situationer som tyvärr gör så att poliser blir utsatta för våldsamheter. Det vill man inte och önskar man inte att det ska bli så, säger Shaaban Abou Zur, imam i islamiska föreningen.

”Hur kan det Paludan säger inte räknas som hat eller hets mot en folkgrupp? Det är mot alla muslimer”
Shaaban Abou Zur, imam
”Att kritisera islam och koranen det är helt okej. Vi kan ha heta politiska diskussioner men med respekt på ett rationellt och vetenskapligt sätt”, säger Shaaban Abou Zur, imama.
”Att kritisera islam och koranen det är helt okej. Vi kan ha heta politiska diskussioner men med respekt på ett rationellt och vetenskapligt sätt”, säger Shaaban Abou Zur, imama.
Rasmus Paludan (till vänster), partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, med en koran i handen, på plats i Rinkeby.
Rasmus Paludan (till vänster), partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, med en koran i handen, på plats i Rinkeby.Foto: Henrik Montgomery/TT

Tycker du polisen skulle ha förbjudit Paludans sammankomster?

– Ja, det gör jag. Hur kan det Paludan säger inte räknas som hat eller hets mot en folkgrupp? Det är mot alla muslimer. Många människor känner sig kränkta. Vi har kämpat under hela tiden att försöka lugna människor, att inte bli provocerade av detta, men vi kan inte styra alla.

Här saknas innehåll

”Jag känner mig ledsen över att poliser ska behöva utsätta sig för detta. Om jag sätter mig in i en polismans situation känns det jättedåligt”
Shaaban Abou Zur, imam
Fakta

Inlägg i Expressen ”Fega polischefsbeslut ligger bakom våldsamma kravaller”

Den 15 april skrev Fredrik Sjöshult ett inlägg i Expressen om Rasmus Paludan, om att han 2020 sökte nio tillstånd för demonstrationer i Stockholm, men fick nej. Sjöhult tycker det var bra. Den gången sa Polisens biträdande kommenderingschef i Stockholm, Carolina Paasikivi (nu chef för Säkerhetspolisens säkerhetsavdelning och bland annat ansvarar för säkerheten i kommande allmänna val):

– Vi gör bedömningen att det sammantaget riskerar att uppstå en situation som innebär så allvarliga hot mot allmän ordning och säkerhet att vi inte kan meddela tillstånd.

Besluten att tillåta Paludans påskmöten upplevdes som, skriver Sjöhult, en provokation i de områden han hade för avsikt att besöka, bland andra Linköping, Örebro, och Rinkeby.

Redan före upploppet i Linköping såg Sjöhult i social medier ” att reaktionen var stark från de som kände sig kränkta”.

Han skriver också ”Inom polisen har krafter försökt stoppa Paludans tilltag, och utnyttjande av svensk mötesfrihet vid allmänna sammankomster”.

Polis separerar personer när Rasmus Paludan, partiordförande högerextrema partiet Stram Kurs, talar under demonstration vid Värnhemstorget i Malmö den 19 april.
Polis separerar personer när Rasmus Paludan, partiordförande högerextrema partiet Stram Kurs, talar under demonstration vid Värnhemstorget i Malmö den 19 april.Foto: Johan Nilsson/TT
”Han kan bränna koranen hemma hos sig, inte offentligt i områden där det känns kränkande”
Shaaban Abou Zur

Det finns en stark rättighet i Sverige att uttrycka sin åsikt, vad säger du om det?

– Jag håller helt med, men jag delar inte att man ska kränka och sprida hat. Vill han debattera och diskutera vad han tycker är fel med islam är det bra, men han kan bränna koranen hemma hos sig, inte offentligt i områden där det känns kränkande, under polisens beskydd. Det kan provocera, det är problemet. Jag känner mig ledsen över att poliser ska behöva utsätta sig för detta. Om jag sätter mig in i en polismans situation känns det jättedåligt.

I Danmark bemöts Paludan med humor och ignorans, kan inte muslimer i Sverige ta efter?

– Ja, det har vi uppmuntrat människor att göra, men när det upprepas gång efter annan är det svårt.

Shaaban Abou Zur är imam i Kristianstad.
Shaaban Abou Zur är imam i Kristianstad.Foto: Bosse Nilsson

Muslimer agerar precis som Paludan vill bevisa, att muslimer är våldsamma, vad säger du om det?

– Koranen och profeten är så heliga, det måste respekteras. Så är det med Jesus och bibeln också. För en muslim är det helt förbjudet att göra så mot något heligt, om det är mot kristna eller judar. Muslimer önskar bli behandlade på samma sätt och inte med hat. Jag blir lite ledsen. Folk bland våra medlemmar är mycket ledsna.

Vad är de mest ledsna över?

Annons

– Att det sker på det här sättet, de vill inte att det ska bli kravaller och våldsamheter. De flesta uppmanar till lugn, det ska tas genom politik, lag och kultur. De kan inte styra alla, det finns ungdomar som inte förstår, det finns de som agerar på ett oacceptabelt sätt.

Fakta

Allmän sammankomst som medför fara kan förbjudas

I ordningslagen står bland annat:

”Polismyndigheten får förbjuda att det hålls en allmän sammankomst, om det vid en tidigare sammankomst av samma slag uppkommit svårare oordning vid själva sammankomsten eller, som en direkt följd av den, i dess omedelbara omgivning eller om sammankomsten visat sig ha medfört avsevärd fara för de närvarande eller allvarlig störning av trafiken.”

”Är det okej att bränna koranen, är det okej att bränna böcker i Sverige?”
Shaaban Abou Zur, imam

Vad saknar du mest i debatten?

– Jag saknar röster som överhuvudtaget hanterar frågan på opartiskt sätt, är det okej att bränna koranen, är det okej att bränna böcker i Sverige? Att bränna koranen syftar till mörka tider när böcker, kyrkor och synagogor brändes upp. Det finns andra sätt att diskutera och argumentera och yttra sig på, inte genom att bränna upp något, särskilt när det är en helig sak.

– Att kritisera islam och koranen det är helt okej. Vi kan ha heta politiska diskussioner men med respekt på ett rationellt och vetenskapligt sätt.

Paludan ska komma tillbaka till Sverige, vad tänker du om det?

– Vad ska vi göra, det är en fråga för myndigheter att hantera. Att bränna koranen, vi önskar att det ska stoppas, säger Shaaban Abou Zur.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons