Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Hyresgäster oroliga för rivning av lägenheter

För boende i kvarteret Ringen kom beskedet om rivning som en chock. ”Vi är oroliga för hur det ska bli”, säger några av dem som Kb Mosaik pratat med.
Hanaskog • Publicerad 31 maj 2021
Oroliga hyresgäster. Iman Bakro, Diana Namoura, Hafiza Kadour och Hani Bakro vet inte vart de kan flytta – eller när.
Oroliga hyresgäster. Iman Bakro, Diana Namoura, Hafiza Kadour och Hani Bakro vet inte vart de kan flytta – eller när.Foto: Sofyan Aswad

– Var ska vi ta vägen? undrar Iman Bakro med sonen Hani och Hafiza Kadour med dottern Diana Namoura.

De har bott några år i Hanaskog. De trivs här. Fast lägenheterna är i dåligt skick.

”Hur ska de kunna hitta lägenheter till alla. Vi har inte fått information om detta”
Hani Bakro
Annons

De står i kö till lägenhet i Kristianstad. Både Hani och Diana är på väg till studier på högskola eller universitet.

– Men min son vill inte flytta från Hanaskog. Han har kompisar här, säger Hafiza.

”Om man nu lyckas hitta en annan lägenhet, ska jag behöva betala tre månader under uppsägningstiden” undrar Iman Bakro med sonen Hani intill.
”Om man nu lyckas hitta en annan lägenhet, ska jag behöva betala tre månader under uppsägningstiden” undrar Iman Bakro med sonen Hani intill.Foto: Sofyan Aswad

Vad tycker ni om att de ska riva 111 lägenheter?

– Jag tänker mest på vad vi ska kunna flytta till, vad blir det för ersättningslägenhet, hur ska de kunna hitta lägenheter till alla. Vi har inte fått information om detta, säger Hani.

Alla husen ska rivas, Åkesvägen först. Sen är det oklart i vilken ordning. Om fem år ska allt vara klart.
Alla husen ska rivas, Åkesvägen först. Sen är det oklart i vilken ordning. Om fem år ska allt vara klart.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Vill ni bo kvar i Hanaskog?

– Jag vill inte känna mig tvungen att flytta, säger Iman.

– Om man får en ersättningslägenhet, får man bara en chans att säga ja eller nej? Det är viktigt att de som bor här får information i god tid, säger Hani.

– De måste lyssna på alla boende, innan de fattar beslut, tycker Iman.

”Vi följer etiken”
Henrik Loveby, vd Göingehem
Ingvar Holm var med som lärling och byggde husen vid Ringen på 60-talet. ”Det är många som ringt till mig och undrat ”var fan ska vi nu ta vägen?”, säger han. Själv tycker han det är bra att husen rivs. ”De är i dåligt skick”.
Ingvar Holm var med som lärling och byggde husen vid Ringen på 60-talet. ”Det är många som ringt till mig och undrat ”var fan ska vi nu ta vägen?”, säger han. Själv tycker han det är bra att husen rivs. ”De är i dåligt skick”.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Göingehem flyttade ut sitt kontor till Ringen för en dag, för att informera på plats. ”Kan ni inte hjälpa oss att flytta redan nu”, frågar Selen Tolimat, hyresgäst. ”Först när det blir er tur att flytta, då kan vi hjälpa till”, svarar Lotta Bengtsdotter från Göingehem.
Göingehem flyttade ut sitt kontor till Ringen för en dag, för att informera på plats. ”Kan ni inte hjälpa oss att flytta redan nu”, frågar Selen Tolimat, hyresgäst. ”Först när det blir er tur att flytta, då kan vi hjälpa till”, svarar Lotta Bengtsdotter från Göingehem.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Henrik Loveby är vd för Göingehem.

Kan Göingehem erbjuda annat boende i Hanaskog?

Annons

– Det är vår ambition att göra det, för de som önskar, säger han.

När Ringen rivs har Göingehem cirka 100 lägenheter kvar i Hanaskog. Omflyttningen är hög, 20 procent per år.

– Vi följer Allmännyttans etik. River man, eller gör en större renovering, och ska evakuera ett hus erbjuder vi motsvarande standard och motsvarande hyra, säger Loveby.

Alla husen ska jämnas med marken.
Alla husen ska jämnas med marken.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Vilken ort det blir kan Göingehem inte berätta förrän det är dags att flytta.

Kommunen har haft digitala dialogmöten om den nya detaljplanen för Hanaskog.

– Eventuell kommer vi ha ett möte på engelska med tolk. Det är inte aktuellt på Åkesvägen, men kanske på de andra ställena. Ser vi att behovet finns så ordnar vi det, säger Henrik Loveby.

Fakta

111 lägenheter ska rivas

Första huset som ska rivas är vid Åkesväg, med Fridebo och trygghetsboende för 60-plussare. För närvarande bor det 11 hyresgäster där.

Det är inte klart i vilken ordning de andra husen ska rivas, men de ska vara borta om fem år.

Göingehem ska bygga andra lägenheter, borätter har diskuterats, i ett eller två plan.

Östra Göinge kommun håller på med en ny detaljplan för Hanaskog. I den ska olika områden markeras för grönområde, industri, bostäder med mera.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons