Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Hedersbrott: 18-åring döms till två års vård för mordförsök

En 18-åring försökte mörda en man i en bil i Osby. 18-åringen döms till två års sluten ungdomsvård. Tingsrätten anser att det finns ett hedersmotiv – offret var tillsammans med 18-åringens storasyster. En 20-årig döms till sex års fängelse för medhjälp till mordförsök.
Osby • Publicerad 15 april 2021
Gärningsmännen hade punkterat tre av bilens däck, samt förstört framrutan. Allt för att 39-åringen inte skulle kunna fly.
Gärningsmännen hade punkterat tre av bilens däck, samt förstört framrutan. Allt för att 39-åringen inte skulle kunna fly.Foto: Ur polisens förundersökning

Åklagaren ville även att 18-åringens mamma skulle dömas för brott (anstiftan till mordförsök), men tingsrätten anser att bevisen inte räcker. Därför frias hon helt från inblandning i attacken i Osby den 13 augusti 2020.

Om 18-åringen varit äldre skulle han dömts till nio års fängelse. Vid gärningen var han knappt 17,5 år. Därför blir straffet sluten ungdomsvård.

”Vid rättegången framkom det att familjen inte accepterade att storasystern var ihop med en svensk kille”
Annons

Både han och 20-åringen har förnekat brott. De säger att de inte varit i närheten av attacken.

Men Hässleholms tingsrätt anser att offret, en 39-årig man, är trovärdig i sin berättelse. Han har pekat ut de nu dömda männen.

Fakta

Hedersrelaterat brott

Den 1 juli 2020 infördes en lag som skärper straffen för brott med hedersmotiv. Det vill säga om ett motiv för brottet varit att bevara eller återupprätta en persons eller familjs, släkts eller annan liknande grupps heder.

Hedersmotiv ska rätten väga in när den väljer straff.

Det fanns också tydliga bevis, bland annat fimpar med dna-spår från 18-åringen och blod från offret i 20-åringens bil. Bilen använde gärningsmännen för att fly från platsen.

Vid rättegången framkom det att familjen inte accepterade att storasystern var ihop med en svensk kille. Storasystern och 39-åringen har nu brutit upp förhållandet.

Han har fortfarande svår ångest; han hade kunnat dö om han inte fått omedelbar vård efter attacken.

18-åringen och 20-åringen ska betala 195 000 kronor i skadestånd till honom.

Fakta

980 misstänkta hedersbrott 2020

Enligt polisens preliminära statistik för 2020 hade 980 anmälningar ett hedersmotiv. Det rapporterar programmet Kaliber i P1, som tagit del av 2020 års statistik av så kallade hedersmarkeringar. Hedersmarkeringar började polisen med hösten 2019.

En anmälan till polisen kan hedersmarkeras, om det finns en misstanke om hedersrelaterat brott. Markeringen kan tas bort i efterhand om utredningen visar att den inte stämmer.

Hedersmarkeringen gör att polisen kan sätta in rätt åtgärder så tidigt som möjligt.

Källa: TT

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons