1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Hatstorm efter krav på vaccinpass

På onsdagen trädde kravet på vaccinpass i kraft. Då slog en våg av hat in mot Kulturkvarteret.
– Det kommer in direkta och indirekta hot till personalen just nu, säger Helen Ortman, verksamhetschef.
Kristianstad • Publicerad 2 december 2021 • Uppdaterad 11 december 2021
Vaccinpass krävs till de stora evenemangen på Kulturkvarteret. Helén Ortman, verksamhetschef, och Anton Linderoth på Kulturkvarteret.
Vaccinpass krävs till de stora evenemangen på Kulturkvarteret. Helén Ortman, verksamhetschef, och Anton Linderoth på Kulturkvarteret.Foto: Mikael Persson

Andra länder i Europa har haft krav på vaccinpass länge. På onsdagen införde även Sverige krav på vaccinpass för evenemang inomhus med fler än 100 besökare.

– Det kommer in direkta och indirekta hot till personalen just nu. Det finns en rädsla hos personalen som vi måste hantera, säger Helen Ortman.

”– Har du ett läkarintyg som säger att du av medicinska skäl inte kan vaccinera dig, är det – tillsammans med legitimation – ett giltigt dokument för att få komma in”
Helen Ortman, verksamhetschef
En speciell app hjälper arrangörer att kolla vaccinpass.
En speciell app hjälper arrangörer att kolla vaccinpass.Foto: Mikael Persson

Kulturkvarteret har valt att sätta in vakter och extra personal.

På onsdagsförmiddagen hade cirka tjugo hotfulla mejl och telefonsamtal kommit in.

Vad säger de som ringer in och är hotfulla?

– Folk är besvikna och hävdar att det blir en delning i samhället där man särskiljer folk och att det inte känns bra. Det är något som provocerar, en känsla av att det är orättvist.

Ett tjugotal hot har kommit in via mejl och telefon. ”Dessa kan leda till polisanmälningar, säger Helen Ortman.
Ett tjugotal hot har kommit in via mejl och telefon. ”Dessa kan leda till polisanmälningar, säger Helen Ortman.Foto: Mikael Persson

– Har du ett läkarintyg som säger att du av medicinska skäl inte kan vaccinera dig, är det – tillsammans med legitimation – ett giltigt dokument för att få komma in, säger Helen Ortman.

Adrian EricsonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.