Annons
  1. Svenska
  2. Svenska
  3. العربية

Hässleholms tåguppror väcker ont blod i grannkommunerna

SD är på väg att få igenom sitt krav: att säga upp avtalet med staten om en höghastighetsjärnväg i Hässleholms kommun. Något som oroar grannkommuner och skånska regionrådet Anna Jähnke (M): ”Trafikverket kan tycka att vi är oense i Skåne. De kan lägga våra stambanor på is tills vi kommit överens”.
Hässleholm • Publicerad 3 mars 2022 • Uppdaterad 7 mars 2022
Med höghastighetståg kan resan Hässleholm-Jönköping ta 48 minuter. Men då måste järnväg för höghastighetståg hamna i Hässleholm. Nu varnar politiker för att Hässleholms agerande kan stjälpa projektet för hela nordöstra Skåne.
Med höghastighetståg kan resan Hässleholm-Jönköping ta 48 minuter. Men då måste järnväg för höghastighetståg hamna i Hässleholm. Nu varnar politiker för att Hässleholms agerande kan stjälpa projektet för hela nordöstra Skåne.Foto: Scanpix

SD i Hässleholm, med stöd av M, L, KD och FV, vill säga upp kommunens avtal med staten om höghastighetsjärnväg.

– Höghastighetsjärnvägen är en fråga som engagerar människor i hela Skåne. De är oroliga för ingrepp i naturen och boendemiljön, och jag har full förståelse för det, säger Anna Jähnke är ordförande i regionala utvecklingsnämnden (RUN) i Region Skåne.

Annons

– Men jag tror ändå de flesta är överens om att vi behöver bättre kapacitet på våra järnvägar.

”För oss är inte farten det viktiga, utan att vi får fyra spår mellan Hässleholm och Lund”
Anna Jähnke, (M) Region Skåne
Anna Jähnke (M), Regionala utvecklingsnämndens ordförande.
Anna Jähnke (M), Regionala utvecklingsnämndens ordförande.Foto: Susanne Gäre

Det handlar, säger hon, inte om en höghastighetsjärnväg.

– Vi behöver nya stambanor genom Skåne. För oss är inte farten det viktiga, utan att vi får fyra spår mellan Hässleholm och Lund och i andra hand dubbelspår Hässleholm-Kristianstad, säger hon.

”Om Hässleholm gör den hör manövern blir det ett öppet sår”
Patric Åberg (M), Östra Göinge
Höghastighetståg i Japan. ”Vi behöver nya stambanor genom Skåne. För oss är inte farten det viktiga”, säger Anna Jähnke, (M) Region Skåne
Höghastighetståg i Japan. ”Vi behöver nya stambanor genom Skåne. För oss är inte farten det viktiga”, säger Anna Jähnke, (M) Region SkåneFoto: TT/KB

Här saknas innehåll

Patric Åberg (M), kommunalråd i Östra Göinge, varnar för att nordöstra Skåne kan förlora hela projektet.

– Om Hässleholm gör den hör manövern blir det ett öppet sår, som visar att vi aldrig klarar av att hålla ihop, säger han.

”Hässleholm måste vara vår knutpunkt”
Pierre Månsson (L), kommunalråd i Kristianstad

Pierre Månsson (L), kommunalråd i Kristianstad och ordförande i Skåne Nordost, håller med om att detta inte bara är en fråga för Hässleholm.

– Alla är vi överens om att det behövs snabbare tåg, de måste gå via Hässleholm. Överenskommelsen i Skåne har varit att Hässleholm fick detta, så skulle vi jobba för att Helsingborg får fasta förbindelsen till Helsingör.

Månsson förstår besvikelsen på Trafikverket.

– Men det vore förödande för nordöstra Skåne om snabbtågen hamnar i Helsingborg. Hässleholm måste vara vår knutpunkt, säger han.

Clifford JohansenSkicka e-post
Adrian EricsonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons