Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Göingehem river för att bygga nytt – första hyreshuset i Hanaskog rivet

Måndagen den 4 april sattes grävskopan i första hyreshuset som ska rivas i kvarteret Ringen i Hanaskog. ”En milstolpe” sa Magnus Nilsson (KD), Göingehems styrelseordförande. Även i Broby rivs hyreshus.
Hanaskog/Broby • Publicerad 13 april 2022
Göingehem AB river hyreshus i både Broby och Hanaskog. En del hyreshus renoveras. Göingehem ska även bygga nya bostäder.
Göingehem AB river hyreshus i både Broby och Hanaskog. En del hyreshus renoveras. Göingehem ska även bygga nya bostäder.Foto: Mikael Persson

Regnet stod som spön i backen. Ändå var glada miner när det var dags att börja den stora rivningen av det första hyreshuset, Åkesvägen 5, i Hanaskog.

Huset tömdes under hösten. De som bodde där har fått nya lägenheter på andra ställen.

”En milstolpe”, säger Magnus Nilsson (KD), ordförande Göingehem, om rivningen i Hanaskog. Kenth Göstasson, projektledare på Göingehem AB, och Andreas Mineur Älmby, tycker det är bra att det äntligen är igång.
”En milstolpe”, säger Magnus Nilsson (KD), ordförande Göingehem, om rivningen i Hanaskog. Kenth Göstasson, projektledare på Göingehem AB, och Andreas Mineur Älmby, tycker det är bra att det äntligen är igång.Foto: Simon Rehnström
Annons

För ett år sedan fick de boende veta att hela kvarteret skulle rivas. Chocken har nu lagt sig. Nu är det mest nyfikna frågor om vad som ska hända med området.

– Vi river för att bygga nytt i Hanaskog. Byborna ska få vara med och påverka, säger Henrik Loveby, vd för Göingehem AB.

Hyreshusen med 111 lägenheter i kvarteret Ringen i Hanaskog börjar rivas.
Hyreshusen med 111 lägenheter i kvarteret Ringen i Hanaskog börjar rivas.Foto: Simon Rehnström

Här saknas innehåll

Han säger att kommunen ska skicka en inbjudan till ett möte, medborgardialog, den 17 maj i Hanaskog. Då ska alla som vill få tycka till.

Göingehem river ett hyreshus på Bödkaregatan i Broby. Även huset i korsningen Västergatan-Tydingegatan (före detta pizzeria) ska rivas. Drönarbild.
Göingehem river ett hyreshus på Bödkaregatan i Broby. Även huset i korsningen Västergatan-Tydingegatan (före detta pizzeria) ska rivas. Drönarbild.Foto: Mikael Persson

Hyreshusen som är kvar på Ringen-området ska tömmas. Under 2022 är det Kviingevägen 27 som står på tur. Hyresgästerna är uppsagda. De kommer att anvisas nya lägenheter av Göingehem.

Totalt är det 111 lägenheter som ska rivas. Göingehems planer är att bygga nya lägenheter, men bara hälften så många.

Drönarbilder över kvarteret Ringen, 29:an i Hanaskog.
Drönarbilder över kvarteret Ringen, 29:an i Hanaskog.Foto: Mikael Persson

I Hanaskog ska bland annat tio nya bostadsrätter byggas i kvarteret Kannan.

Ett av hyreshusen har rivits på Bödkaregatan Broby.
Ett av hyreshusen har rivits på Bödkaregatan Broby.Foto: Mikael Persson

Göingehem river även hyreshus i Broby. Ett är redan rivet på Bödkaregatan. Men Göingehem renoverar hyreshus också, bland annat på Vegagatan i Broby.

Göingehem renoverar lägenheter på Vegagatan, Broby.
Göingehem renoverar lägenheter på Vegagatan, Broby.Foto: Mikael Persson
Fakta

Göingehem AB

Har totalt cirka 1 500 lägenheter (på sex orter) i Östra Göinge kommun. Är ett aktiebolag som ägs av Östra Göinge kommun. Bolagets uppgift är se till att det finns bostäder i kommunen.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons