Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Fyra miljoner kronor för höjd kompetens

Skolverket har nu beslutat att förskolan i Östra Göinge kommun ska få lite drygt 764 000 kronor i bidrag, vilket är pengar som ska hjälpa förskolan med vissa åtgärder.
Östra Göinge • Publicerad 10 augusti 2022
”Pengarna delas ut till skolorna så de kan rekrytera personal.”, säger Louise Wendel.
”Pengarna delas ut till skolorna så de kan rekrytera personal.”, säger Louise Wendel.Foto: Johan Nilsson/TT

Varje år söker kommunen en viss summa pengar för att bidra till kvalitetshöjande åtgärder i förskolan. Totalt i år har förskolorna i Östra Göinge kommun blivit tilldelad närmre fyra miljoner kronor under 2022.

– Man tänker att det ska förbättra kvaliteten i förskolan. Det finns riktlinjer man ska förhålla sig till, bland annat att barn mellan ett till tre år ska vara sex till tolv barn i en grupp och barn mellan fyra och fem år kan vara nio till femton barn i en grupp, säger Louise Wendel, avdelningschef för grundskola i Östra Göinge kommun.

Annons

– Det är riktlinjerna som man har, men det är inget krav. Vi försöker hålla oss efter riktlinjerna, och sen är det barnens behov som man tittar på.

Statsbidragen som förskolorna får är uppdelat i två där kommunen i augusti blir tilldelad 764 082 kronor och i april månad fick kommunen drygt 3 miljoner kronor.

– Det används till just kvalitet, där man också kan använda bidraget till kompetensutveckling och för att bibehålla eller rekrytera personal till förskolan, säger Louise.

De sökta bidragen som går till förskolor fördelas ut under året. Om hela bidraget inte blir använt blir kommunen återbetalningsskyldig.

– Man får återbetala om man inte använt upp bidraget, berättar hon.

Hur bestäms beloppet?

– Det är utifrån olika parametrar som man tittar på när man delar upp bidrag. En del är socioekonomiska faktorer.

– Andra kommuner har kanske fått andra summor än vår kommun.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons