unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Flera badplatser har problem med alger

Tre badplatser i sjöar har algblomning. Men även i havet finns det problem med algblomning. Därför uppmanar kommunen allmänheten att inte bada där. Får barn i sig vatten kan de få klåda, kräkningar och diarré.
Så här ser skyltarna ut där kommunen uppmanar allmänheten att inte bada.
Så här ser skyltarna ut där kommunen uppmanar allmänheten att inte bada.
Foto: Peter Åklundh

I Råbelövssjön finns det just nu alger som kan vara skadliga för små barn och djur. Om de får i sig vatten med blommande alger kan det leda till klåda, kräkningar och diarré.

Därför avråder Kristianstads kommun från att bada i Balsby, Österslöv och Ekestad.

quote
Sedan är det upp till den som badar att se om det finns alger eller ej

Även i havet vid Juleboda, Rigeleje och Yngsjö finns problem. Algblomning kan finnas på olika ställen. Därför bör den som badar själv hålla koll på om det finns alger eller inte. Är det dålig sikt i vattnet kan det bero på algblomning.

– Vi avråder från bad. Men sedan är det upp till den som badar att se om det finns alger eller ej. Det kan vara så att algerna försvunnit innan vi hunnit plocka ner skyltarna, säger Jenny Sahlström, friluftstrateg på kommunen.

Kommunen kontrollerar badplatser i sjöar varannan vecka. De gör dessutom kontroller vid många badplatser längs havet.

Algerna är blågröna eller bruna missfärgningar av plankton i vattnet.