Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Farah sprider god tandhälsa över hela världen

Tandläkare Farah Baiati vill öka medvetenheten om tandhälsa. Därför sprider hon information på sociala medier. Enbart på Instagram har hon 40 000 följare, spridda över hela världen.
Kristianstad • Publicerad 10 maj 2021
Farah Baiati publicerar råd om tandvård på sociala medier. I programmet  ”Dagens fråga” svarar hon på frågor från sina följare.
Farah Baiati publicerar råd om tandvård på sociala medier. I programmet ”Dagens fråga” svarar hon på frågor från sina följare.Foto: Mikael Persson

Sedan Farah Baiati tog över ledningen för C4 Tandvård i Kristianstad 2017 har antalet kunder ökat och utbudet blivit större.

– Vi har kunder med olika bakgrund och det finns många som kommer till oss från olika länder, bland annat Danmark, säger hon.

Här saknas innehåll

”Min far var min starkaste motivation att fortsätta på den vägen”
Farah Baiati
Annons

Det började i Broby. Farah Baiati var praktikant på folktandvården 2008 när hennes far, tandläkare Fahad, arbetade där. Vid den tiden gick Farah Baiati sista året på gymnasieskola, på Ekbackeskolan.

”Många tror att de bara behöver gå till tandläkare när de har ont, och det är fel.Tänderna bör ses över regelbundet. Därför vill jag nå ut med mer information”, säger Farah Baiati.
”Många tror att de bara behöver gå till tandläkare när de har ont, och det är fel.Tänderna bör ses över regelbundet. Därför vill jag nå ut med mer information”, säger Farah Baiati.Foto: Mikael Persson

Hon läste hela tandläkarprogrammet tillsammans med sin man Meshaal Hasan i Köpenhamn. Det danska språket var ett handikapp för dem, men de lyckades klara det.

– Under våra fem års studier till tandläkare hade min man alltid högsta betyg, vilket jag är väldigt stolt över. Han fick till och med stipendier och gratis kurser dagen vi fick vår legitimation. Han var helt enkelt bäst i klassen, säger Farah Baiati.

”Först var jag rädd för att det skulle blöda från patientens mun, men snart blev det helt normalt för mig”
Farah Baiati
Farah Albaiati läste tandläkarprogrammet tillsammans med sin man Meshaal Hasan i Köpenhamn.
Farah Albaiati läste tandläkarprogrammet tillsammans med sin man Meshaal Hasan i Köpenhamn.Foto: Mikael Persson

– Nu arbetar vi tillsammans som ett familjeföretag, förutom ett antal anställda som har olika etniciteter. Vi känner att vi är ett integrerat team i kliniken.

– Jag älskar alltid lukten av materialen vi arbetar med. Min far var min starkaste motivation att fortsätta på den vägen. Först var jag rädd för att det skulle blöda från patientens mun, men snart blev det helt normalt för mig.

”Jag kan inte låta någon känna smärta utan att göra någonting”
Farah Baiati

Mitt under intervjun avbryter Farah Baiati för att prata med sina assistenter. Hon gör en konsultation via telefon. Det var inget akut, bara en praktisk fråga, en snabb rådgivning från en erfaren tandläkare.

Farah Baiati är välkänd bland stadsborna i Kristianstad. Hennes konto på Instagram har cirka 40 000 följare från olika länder i världen. Hon säger att ansvaret för att prata med patienter och svara på deras frågor är mycket viktigt, för att bygga en bra och solid relation med patienterna.

Antalet följare på Instagram ökar hela tiden.
Antalet följare på Instagram ökar hela tiden.Foto: Mikael Persson
Fakta

Börja borsta när första tanden kommer

Karies (orsakar hål i tänderna) är 1,5–2 gånger vanligare bland barn och unga vars föräldrar själva har dålig tandhälsa.

Redan när ett barn får sin första tand är det bra att börja med tandborstningen.

Borsta tänderna morgon och kväll med fluortandkräm.

Låta tänderna vila mellan måltiderna och hela natten.

Dricka vatten mellan måltiderna.

Barn och ungdomar har fri tandvård upp till 23 år. Asylsökande barn och ungdomar under 18 år får också fri tandvård.

Källa: Vårdguiden 1177

”Jag är alltid beredd på nödsituationer, jag kan inte låta någon känna smärta utan att göra någonting”, säger Farah Baiati.
”Jag är alltid beredd på nödsituationer, jag kan inte låta någon känna smärta utan att göra någonting”, säger Farah Baiati.Foto: Mikael Persson
Farah Albaiati utbildade sig till tandläkare i Köpenhamn. Efter några års erfarenhet tog hon över C4 Tandvård i Kristianstad 2017.
Farah Albaiati utbildade sig till tandläkare i Köpenhamn. Efter några års erfarenhet tog hon över C4 Tandvård i Kristianstad 2017.Foto: Mikael Persson
”Det finns många patienter med utländsk bakgrund som inte har besökt tandläkaren på tio år”
Farah Albaiati

– Jag känner att jag är ansvarig för varje patient och för tandhälsan, tills patienten blir frisk. När en patient kontaktar mig försöker jag svara så snart som möjligt, så att jag kan försäkra mig om att allt är bra.

– Detta gör att jag är alltid beredd på nödsituationer, jag kan inte låta någon känna smärta utan att göra någonting.

Farah Albaiati använder sociala medier för att nå ut med information om hur man sköter sina tänder.
Farah Albaiati använder sociala medier för att nå ut med information om hur man sköter sina tänder.Foto: Mikael Persson

Farah Baiati säger att det handlar om att lära barn att sköta tänderna från första början. Något som kan vara främmande för ungdomar från andra länder.

Annons

– I Sverige lär sig barn från ung ålder om vikten av att sköta tänderna. Det finns många patienter med utländsk bakgrund som inte har besökt tandläkaren på tio år. De tycker att de har det bra, till skillnad från svenska patienter som går regelbundet till tandläkaren.

På Instagramkontot finns följare som är mycket tacksamma för all hjälp de fått.
På Instagramkontot finns följare som är mycket tacksamma för all hjälp de fått.Foto: Mikael Persson

Varför publicerar du information på arabiska för dina följare?

– Många tror att de bara behöver gå till tandläkare när de har ont, och det är fel. Tänderna bör ses över regelbundet. Denna och många andra frågor motiverade mig att börja öka medvetenheten och gå ut med information till alla.

Kliniken är öppen, även under corona. ”Vi följer Folkhälsomyndighetens krav och ser till att hålla strikta hygienrutiner”, säger Farah Baiati.
Kliniken är öppen, även under corona. ”Vi följer Folkhälsomyndighetens krav och ser till att hålla strikta hygienrutiner”, säger Farah Baiati.Foto: Mikael Persson

Hur går det nu under Coronakrisen?

– Egentligen har kliniken öppet som vanligt, med skillnaden att vi försöker göra allt för att ha så få patienter som möjligt här samtidigt. Och vi rengör och steriliserar efter varje patient.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens krav och ser till att hålla strikta hygienrutiner. Alla som behöver hjälp av tandläkare kan få en tid, säger Farah Baiati.

– Det går inte bara att stänga ner allt. Vi ser det som att det finns ett visst samhällsansvar att hålla i gång verksamheter.

Fakta

Farah Baiati

Bor: I Hammarslund.

Ålder: 33 år.

Familj: Gift med Meshaal Hasan, har en 4-årig flicka.

Yrke: Tandläkare, jobbade cirka två år på Folktandvården Alvesta och cirka ett och ett halvt år på Tandvårdshuset Kristianstad.

Fritid: Publicerar råd om tandvård på sociala medier. Har ett Instagram-konto, dr.farah.albaiati, med programmet ”Dagens fråga” där hon svarar på frågor från sina följare.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons