Får vi har fest nu eller?

Restriktionerna för pandemin har lättats sedan den 1 juni. Länsstyrelsen har fått många frågor om vad som gäller – får vi fira som vanligt?
Kristianstad • Publicerad 9 juni 2021
För privata fester hemma är det de allmänna råden som gäller – du bör inte festa med människor som du sällan träffar.
För privata fester hemma är det de allmänna råden som gäller – du bör inte festa med människor som du sällan träffar.Foto: Marcus Ericsson/TT

Större publik (500 om de sitter ner), restauranger får ha öppet längre, det är tillåtet med marknader mer mera. Lättnaderna från den 1 juni är ett första steg tillbaka till en ny vardag.

Men vad gäller för privata fester?

Länsstyrelsen Skåne har fått många mejl och samtal. Bara under en dag kom ett 80-tal samtal med frågor.

”Man avråder fortfarande från fester och middagar”
Lars Sandahl, länsstyrelsen

– Folk frågar om de kan ha sin fest eller sitt bröllop, säger Lars Sandahl, chef på länsstyrelsens enhet för pandemitillsyn.

Privata sammankomster regleras inte juridiskt i lag. Länsstyrelsen har inte ansvaret, men svarar gärna alla som tar kontakt.

Lars Sandahl förstår att folk kan bli förvirrade. Men man bör påminna sig själv om varför reglerna finns:

– Det är ju för att minska smittspridningen.

Vad gäller för privata fester eller middagar i hemmet eller trädgården?

– Det är Folkhälsomyndighetens allmänna råd som gäller – man avråder fortfarande från fester och middagar där du träffar människor som du inte träffar i din vardag.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.