1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Ex-sambon dömd för mord – får livstids fängelse

Ex-pojkvännen var drogpåverkad och psykotisk. Han handlade medvetet då han mördade sin ex-flickvän i Hammar i fjol. Den 27-åriga kvinnan dog av blodförlust. Innan dess ska hon ha utsatts för dödsångest, utdraget lidande och brutalt våld med förnedrande inslag. Mannen döms till livstids fängelse. Rätten anser att han själv orsakat sin psykos.
Kristianstad • Publicerad 15 mars 2022 • Uppdaterad 8 april 2022
27-åringen fick livstids fängelse för mord.
27-åringen fick livstids fängelse för mord.

– Rättens bedömning är att gärningen varit särskilt hänsynslös och att straffvärdet därför motsvarar livstids fängelse, uppger lagmannen Monica Felding som varit rättens ordförande.

Åklagare Johan Eriksson är nöjd med domen mot den den 27-årige mannen.

– Det är en korrekt dom. Domen ligger i linje med lagstiftningens praxis.Tar man livet av en annan person så ska man dömas för mord, säger han.

Tidigt på morgonen fredagen den 17 september 2021 hittades 27-åringens före detta flickvän avliden i sitt hem i Hammar.

Den misstänkte 27-åringens skador dokumenterades. Ur förundersökningen.
Den misstänkte 27-åringens skador dokumenterades. Ur förundersökningen.Foto: Polisens förundersökningsprotokoll.

En fastighetsskötare blev första vittnet. Han var ditlarmad för att åtgärda en vattenläcka. Han lokaliserade läckan till kvinnans lägenhet. Därinne hittade han kvinnan och kunde snabbt konstatera att kvinnan inte var i liv och att hon inte dött en naturlig död.

Polisen grep den misstänkte 27-åringen samma dag.

Den rättspsykiatriska undersökningen visade att 27-åringen lidit av en psykos under den tid som kvinnan avlidit. Dessutom har 27-åringen haft tidigare psykoser.

Åklagaren Johan Eriksson hävdade bland annat att psykosen var självförvållad, att den utlösts av droger som mannen tagit.

Den 17 september 2021 hittades en kvinna mördad i en lägenhet i Hammar. Polisen spärrade av några containers i samband med mordutredningen.
Den 17 september 2021 hittades en kvinna mördad i en lägenhet i Hammar. Polisen spärrade av några containers i samband med mordutredningen.Foto: Tommy Svensson

Försvaret ansåg att 27-åringen, till följd av sin psykos, inte visste fullt ut vad han gjorde. För att dömas för mord krävs att gärningspersonen har handlat medvetet.

Kristianstads tingsrätt valde att gå på åklagarens linje. Mannen har utsatt kvinnan för flera mycket allvarliga våldshandlingar, bland annat har hon knivskurits i halsen. Tingsrätten bedömer att mannen agerade med avsikt att döda kvinnan.

I Sverige fanns, i oktober 2020, 152 intagna som dömts till livstidsstraff i Sverige, enligt Kriminalvården.

Sigrid NurboSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.