Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

”Det känns som en skolavslutning och inte som en student”

De förbereder sig för ett utspring – men kan inte låta bli att känna att de går miste om något stort. Med tre veckor kvar till studenten försöker gymnasieelever acceptera besvikelsen, och samtidigt göra tillvaron så rolig som möjligt.
Kristianstad • Publicerad 1 juni 2021
”Trots tuffa begränsningar får man vara tacksam att man ens kan fira student”, säger Mohammed Benjamin, 21 år. Han och Rutba Raheel, 18 år, går trean på vård- och omsorgsprogrammet.
”Trots tuffa begränsningar får man vara tacksam att man ens kan fira student”, säger Mohammed Benjamin, 21 år. Han och Rutba Raheel, 18 år, går trean på vård- och omsorgsprogrammet.Foto: Lasse Ottosson

Klasskamraterna Aya Alkafri, Rutba Raheel och Mohammed Benjamin går vård- och omsorgsprogrammet.

”Vi har ju ingen bal, och på studentdagen får det bara vara två anhöriga. Det är inte roligt”
Rutba Raheel

De har slagit sig ner i skuggan i gräset utanför Söderportgymnasiet.

Annons

Allt börjar lida mot sitt slut. De känner sig stressade. Det är många trådar som ska knytas ihop innan utspringet.

Mycket blev inställt. Viktor Johnsson, 19, Aleksandeer Lukic, 18, Vilmer Norrman, 18, och Leo Berger 19 går natur på Österänggymnasiet. De försöker göra det bästa av situationen. De passar på att umgås innan gymnasiet är över.
Mycket blev inställt. Viktor Johnsson, 19, Aleksandeer Lukic, 18, Vilmer Norrman, 18, och Leo Berger 19 går natur på Österänggymnasiet. De försöker göra det bästa av situationen. De passar på att umgås innan gymnasiet är över.Foto: Lasse Ottosson
Det känns bra, men jag kommer sakna Kristianstad” säger Lukas Nilsson, 20, som flyttat upp från Malmö för att gå på Riksgymnasiet. Han ska fira studenten hemma med familjen.
Det känns bra, men jag kommer sakna Kristianstad” säger Lukas Nilsson, 20, som flyttat upp från Malmö för att gå på Riksgymnasiet. Han ska fira studenten hemma med familjen.Foto: Lasse Ottosson

Här saknas innehåll

De har sakta men säkert fått acceptera det faktum att studenten även i år blir ett nedskalat firande, på grund utav pandemin. Men som vårdelever har de full förståelse.

– Vi går ju vård- och omsorgslinjen, så vi måste ta hänsyn till det, säger Mohammed, som helst hade sett hela släkten ta emot honom på skolgården.

Rutba Raheel vet inte exakt hur firandet där hemma kommer se ut, men tror att det kommer att bli med de närmaste. Och även hon känner sig en aning besviken.

– Vi har ju ingen bal, och på studentdagen får det bara vara två anhöriga. Det är inte roligt.

– Det känns som en skolavslutning, och inte en student, poängterar Aya Alkafri.

Cameroon Rugg, 20, och Hedda Lunde, går estetprogrammet på Drottning Blanka. ”Vi kommer verkligen inte vara flera hundra personer på fest. Det blir våra närmsta, det är klassen och några till”, säger Hedda Lunde.
Cameroon Rugg, 20, och Hedda Lunde, går estetprogrammet på Drottning Blanka. ”Vi kommer verkligen inte vara flera hundra personer på fest. Det blir våra närmsta, det är klassen och några till”, säger Hedda Lunde.Foto: Lasse Ottosson
Carolina SvalbackeSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons