1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Chockhöjda elräkningar oroar: ”Det går inte att leva så här”

När elräkningen på 12 000 kronor kom fick han en chock. Det som Mustafa och hans fru tjänar räcker inte till att betala alla räkningar och samtidigt få mat på bordet. Och det finns fler i samma situation.
Broby • Publicerad 28 januari 2022
Både Mustafa och Abdulkarim har hunnit etablera sig i Sverige sedan flera år. När de fick sina elräkningar i veckan fick de en chock.
Både Mustafa och Abdulkarim har hunnit etablera sig i Sverige sedan flera år. När de fick sina elräkningar i veckan fick de en chock.Foto: Marie-Louise Lindell

– Det går inte att leva så här, säger Mustafa, som kommer från Syrien.

Han och frun kom till Sverige för åtta år sedan och har sex barn. De har lärt sig språket, jobbar och har köpt hus. Nu håller allt som de kämpat för på att grusas sönder.

”2020 hade vi en elräkning på 3 000 kronor i december och denna gång är det 12 000 kronor”
Mustafa

– 2020 hade vi en elräkning på 3 000 kronor i december och denna gång är det 12 000 kronor, berättar Mustafa.

Han har inte kunnat tänka på något annat än räkningen och hur han ska kunna lösa situationen.

– Jag tjänar 17 000 kronor i månaden och min fru 14 000 kronor. Det räcker inte till allt, säger Mustafa.

”Vi är många som inget hellre vill än att jobba, betala skatt, ha ett fungerande liv och att våra barn ska få en bra framtid. Men när alla avgifter ökar känns det inte alls bra”
Mustafa

Han har pratat med Eon. De har svarat att räkningen ska betalas. Nu hoppas han kunna ta ett lån för att betala räkningarna i slutet av månaden.

Mustafa säger att han känner flera som har hamnat i en värre krissituation än han själv, efter att ha fått dyra räkningar. Han säger att det är många i Östra Göinge som drabbas hårt, oavsett etnicitet. Han vill att politikerna på olika nivåer ska inse allvaret i det som håller på att hända nu.

– Vi är många som inget hellre vill än att jobba, betala skatt, ha ett fungerande liv och att våra barn ska få en bra framtid. Men när alla avgifter ökar känns det inte alls bra.

– Politiker måste ta tag i det här och hitta en lösning. Det är många som kommer att drabbas. De som är arbetslösa kommer ju inte att klara av att betala sina räkningar.

”Pengarna räcker inte. Om några månader är mitt jobb slut och jag ska börja studera. Jag vet inte hur det ska gå”
Abdulkarim

Abdulkarim bor också i Broby. Han har fyra barn.

– Min familj hyr ett hus med kallhyra på 9 000 kronor och ska betala 5 000 kronor till Eon den här månaden. Jag har 16 000 kronor i lön, min fru går i skola och har 3 900 kronor.

– Pengarna räcker inte. Om några månader är mitt jobb slut och jag ska börja studera. Jag vet inte hur det ska gå, säger han.

Två av hans vänner sitter i samma situation. De bor i lägenhet med stora familjer och betalar för hushållsel.

– Räkningen höjdes från 400 till 800 och nu 1 500, säger Zackaria som inte vet hur han ska kunna betala.

Även Ahmed har en stor familj och en låg inkomst. Han berättar att han är orolig över situationen.

Hemma hos Abdulkarim gör man nu allt för att sänka elkostnaderna. Temperaturen har sänkts. Under natten tränger familjen ihop sig i ett rum för att de inte ska frysa.

Att regeringen nu beslutat att de som drabbas värst ska få tillbaks en del på sin elräkning, är inget som lugnar. Alla har inte rätt till ersättning.

– ”Lite bedövning”, kallar Mustafa de 2 000 kronor han kan få tillbaks av 12 000 kronor.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.