Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Carina Persian: ”Du kanske får ett förvånat leende tillbaka”

Vänliga kassörskan på Coop här på Gamlegården ler mot mig och säger: ”Du har så många poäng, du får se till att använda dem innan de försvinner.”
Kristianstad • Publicerad 14 november 2021 • Uppdaterad 15 november 2021
Detta är en opinionstext i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det skadar inte att le mot nästa människa du möter.
Det skadar inte att le mot nästa människa du möter.Foto: Maja Suslin/TT

Ja, det blir en hel del poäng när man som vikarie jobbar på olika ställen och behöver handla något, antingen för stunden eller med sig hem efter jobbet. Den senast månaden har jag vikarierat för veteranen Inga-Lill Bengtsson på Mosaikredaktionen och jobbat tillsammans med Sofyan Aswad. Han blir ofta stoppad utanför ingången till vår arbetsplats av människor som vill prata med honom. Sofyan tar sig alltid tid och han har alltid ett leende på läpparna.

Att kunna mötas i samhället har varit svårt en längre tid, men det skadar inte att le mot nästa människa du möter. Vem vet, du kanske får ett förvånat leende tillbaka.

I denna tidning finns det många vänliga människor att möta.
I denna tidning finns det många vänliga människor att möta.Foto: Frida Hedberg/TT
Annons

Vänliga veckan startades 1946 av Harry Lindquist som hörde att bara 12 människor log av 8 569 som passerade en trafikräknare. Han tyckte att detta var oerhört tråkigt därför kom han på idén med Vänliga veckan som numera infaller samma vecka som det är alla hjärtans dag i februari.

Vi skulle kunna ha vänliga veckan året runt. Och i denna tidning finns det många vänliga människor att möta: en väldigt engagerad baskettränare, Hej Främling! som har en inspirerande dag bara för kvinnor, vandrare i natten som promenerar för allas vår skull och tandläkaren Khaled Mekdad som ger sina besökare i tandläkarstolen ett vackert leende.

Ljus och mörker, kallt och varmt. På sidan 12 berättar vi om Tareq Taylor som lyser upp och värmer tv-tittare runt om i Sverige på julaftonen den 24 december. Nu när dygnets mörka timmar blir fler så behöver vi själva lysa upp lite bättre genom att använda reflexer. Viktor Bodén Björk, som vi skriver om på sidan 13, hade tur i oturen när en cyklist plötsligt svängde ut framför hans bil. Även mannen på cykeln hade tur som inte blev påkörd med tanke på att det var mörkt ute och att han inte syntes.

Mörkret kan även finnas inuti människor och tyvärr kommer detta ut i verkligheten ibland. Så också här i Kristianstad. Det skriver vi om på sidorna 4 och 5, där några händelser skildras och vad som händer med de som misstänks ha varit inblandade.

Någon som kunde se i mörkret med hjälp av sin värmekamera är jägaren Magnus Hellström. Han såg åtta vargar. Han och jaktkompisen bestämde sig för att låta den skjutna hjorten ligga kvar. ”En varg kan jag kanske klara av, men åtta leker man inte med.” Det spännande mötet kan du läsa mer om på sidan 12.

Nej, man ska varken leka med vargar eller med elden. Efter flera bränder i Östra Göinge uppmanas invånarna att rapportera till polisen om man ser något ovanligt. Om bränderna och annat från Östra Göinge finns på sidan 14.

Med varm hand lämnar jag därmed tillbaka stafettpinnen. På återseende – med ett leende.

Carina PersianSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons