1. Svenska
  2. Svenska
  3. العربية

Brottslighet orsak till sämre företagsbetyg i Kristianstad

Bromölla tar ett jättekliv, till 50:e plats i landet när Svenskt Näringsliv listar företagsklimatet. Även Östra Göinge har klättrat. Sämre är det i Kristianstad. Brottsligheten i kommunen påverkar företag mycket.
Kristianstad • Publicerad 28 september 2020
Kommunalrådet Pierre Månsson (L) är förvånad över resultatet. ”Men klart vi ska ta det på största allvar”.
Kommunalrådet Pierre Månsson (L) är förvånad över resultatet. ”Men klart vi ska ta det på största allvar”.Foto: Bosse Nilsson

Svenskt Näringsliv är en arbetsgivarorganisation för privata företag i Sverige. Varje år mäter Svenskt Näringsliv företagsklimatet i alla 290 kommuner. I år faller Kristianstads kommun 55 placeringar, till plats 191.

”Brott och otrygghet kostar 40 miljarder kronor om året för företagen i landet”
Carina Centrén, regionchef för Svenskt näringsliv i Skåne

– Brott och otrygghet kostar 40 miljarder kronor om året för företagen i landet. Därför vågar många företag inte växa och anställa, säger Carina Centrén, regionchef för Svenskt näringsliv i Skåne.

Carina Centrén, regionchef för Svenskt näringsliv i Skåne.
Carina Centrén, regionchef för Svenskt näringsliv i Skåne.Foto: Mattias Mattisson
”Jag träffar väldigt mycket företagare. Jag har inte uppfattat att det är en fråga som lyfts, men med ett sånt resultat måste det tas på allvar”
Pierre Månsson (L), kommunalråd.

I Kristianstad säger företagen att brottslighet och otrygghet påverkar mycket negativt.

Pierre Månsson (L), kommunalråd, är förvånad.

– Jag träffar väldigt mycket företagare. Jag har inte uppfattat att det är en fråga som lyfts, men med ett sånt resultat måste det tas på allvar, säger han.

Östra Göinge klättrade 15 steg, till plats 108. Bromölla klättrar till 50:e plats. Hässleholm på plats 237 är sämst i Skåne.

Fakta

Företagsklimatet

Svenskt näringslivs ranking 2020. Placering totalt av landets 290 kommuner. 2019 års placering inom parentes.

Bromölla: 50 (99)

Östra Göinge: 108 (123)

Osby: 185 (248)

Kristianstad: 191 (136)

Hässleholm: 237 (238)

Placeringen beror mest på hur företagen svarat i en enkät, men även på på statistik från kreditupplysningsföretaget UC och Statistiska centralbyrån.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.