Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Advokatbyrå får förstärkning på arabiska

Juristbyrån Divinius har blivit en advokatbyrå. Och byrån med två jurister har och utökats med Iman Borgström. Hon har en juristexamen från Syrien.
Kristianstad • Publicerad 29 juni 2020
Iman Borgström arbetade som advokat i Syrien. Nu får hon en chans att ta ett steg närmare yrket i Sverige, hos advokat Emma Malm.
Iman Borgström arbetade som advokat i Syrien. Nu får hon en chans att ta ett steg närmare yrket i Sverige, hos advokat Emma Malm.Foto: Lasse Ottosson

För tre och ett halvt år sedan startade Emma Malm sin juristbyrå på Hesslegatan 3 i Kristianstad. Hon arbetar bland annat med rättsliga frågor som berör familjerätt, personlig assistans och tvångsvård. Kollegan Charlotta Sjösten arbetar mycket med migrationsfrågor.

”Det är kul och positivt att ha en person med annan bakgrund som arbetar här”
Emma Malm, advokat

Iman Borgström kommer från Syrien. Hon har en juristexamen och arbetade som advokat innan hon flydde från kriget i Syrien. I dag har hon ett nystartsjobb som administratör.

Annons

– Det är kul och positivt att ha en person med annan bakgrund som arbetar här, säger Emma Malm.

– Det gör att vi kan erbjuda hjälp med frågor inom svenska juridik på flera språk. Därför har byrån blivit ett självklart val för många människor, säger hon.

Iman Borgström har stort intresse för utsatta kvinnor och barn. När hon blir färdig advokat vill hon jobba med de frågorna.
Iman Borgström har stort intresse för utsatta kvinnor och barn. När hon blir färdig advokat vill hon jobba med de frågorna.Foto: Lasse Ottosson
”De flesta nyanlända behöver information, allt från hur en advokat arbetar till att förstå lagarna i Sverige”
Iman Borgström, jurist från Syrien
Fakta

Iman Borgström

Född: I Damaskus, Syrien.

Ålder: 40 år.

Familj: Är gift.

Bor: I Kristianstad. Kom till Sverige 2014.

Jobb: Administratör på Advokatbyrån Divinius, har tidigare arbetat på Kronofogden i Kristianstad. Är utbildad jurist i Syrien. Studerar Juridisk översiktskurs på Lunds universitet, på distans.

Intresse: Konst, målar själv. Iman har haft mer än 15 utställningar i bland annat Kristianstad, Malmö, Lund och Olofström.

Emma Malm öppnade egen juristbyrå för tre och ett halvt år sedan.
Emma Malm öppnade egen juristbyrå för tre och ett halvt år sedan.Foto: Lasse Ottosson
Fakta

Emma Malm

Bor: I Kristianstad, kommer från Höör.

Ålder: Fyller 41.

Familj: Två barn.

Yrke: Driver den egna Advokatbyrån Divinius i centrala Kristianstad.

Fritid: Umgås med familj och vänner, träna med hunden och träna själv. Vara ute i naturen. Åker gärna skidor.

”Mitt jobb här är som ett steg mot framtiden, säger Iman Borgström.
”Mitt jobb här är som ett steg mot framtiden, säger Iman Borgström.Foto: Lasse Ottosson

– De flesta nyanlända behöver information, allt från hur en advokat arbetar till att förstå lagarna i Sverige, säger Iman Borgström.

– En stor del av dessa människor kommer från samhällen med helt andra rättstraditioner. Mötet mellan kulturerna är inte alltid lätt.

”Mitt jobb här är som ett steg mot framtiden”
Iman Borgström, jurist från Syrien

– Många tycker att det är bra att ha en advokatbyrå som kan erbjuda hjälp på ett annat språk än svenska. Särskilt när det gäller känsliga frågor som klienter inte vill dela med tolk, säger Iman Borgström som talar arabiska.

Svensk lag skiljer sig mycket från andra länders.
Svensk lag skiljer sig mycket från andra länders.Foto: Lasse Ottosson

Ska du fortsätta studera till advokat i Sverige ?

– Absolut, nu vet jag precis vilken fantastiskt härlig känsla det är när man gör framsteg. Mitt jobb här är som ett steg mot framtiden, säger hon.

Hon har stort intresse för utsatta kvinnor och barn. Därför vill hon gärna välja uppdrag kopplade till familjeproblematik när hon blir färdig advokat.

Kontoret finns i Kristianstad men har klienter från hela Skåne. Advokatbyrån ger råd åt dem som ska ansöka om asyl, svenskt medborgarskap, uppehållstillstånd för arbete eller anknytning till en familjemedlem i Sverige. De tar även uppdrag i brottmål där de kan företräda såväl den misstänkte, som brottsoffret.

Foto: Lasse Ottosson

När behövs en advokat?

Annons

– Det finns några exempel på situationer då en advokat kan vara till hjälp. Till exempel om man vill gifta sig eller skilja sig, skriva testamente eller har frågor om sambolagen och så vidare, säger Emma Malm.

– Visst kommer många kunder till oss som inte behöver en advokat för sina frågor. Då kan vi istället ge enkla råd gratis. Det gör att folk vågar ta steget att söka en advokat, även om de är osäkra på om de behöver juridisk hjälp eller ej.

Är det ett krav att anlita advokat om du är inkallad till tingsrätten eller har ett mål i tingsrätten?

Iman Borgström var advokat i Syrien. Nu har hon ett nystartsjobb som administratör på Emma Malms advokatbyrå. Målet är att studera vidare till advokat.
Iman Borgström var advokat i Syrien. Nu har hon ett nystartsjobb som administratör på Emma Malms advokatbyrå. Målet är att studera vidare till advokat.Foto: Lasse Ottosson

– Det beror på, om du blivit åtalad eller är föremål för en polisutredning med eventuellt efterföljande rättegång. Då kan du ha rätt till en försvarare. En försvarare bekostas av staten. Men om det blir en fällande dom kan den dömde behöva betala hela eller delar av kostnaden själv, säger Emma Malm.

Även i en civilrättslig process kan det vara bra att ha en jurist vid sin sida.

Advokat och jurist, vad är det för skillnad?

– Det finns inte några krav på utbildning eller erfarenhet för att kalla sig jurist och erbjuda juridisk rådgivning i Sverige. Titeln advokat är däremot skyddad i lag. Bara den som har blivit antagen som ledamot av Sveriges advokatsamfund får kalla sig advokat.

”Det är kul och positivt att ha en person med annan bakgrund som arbetar här”, säger Emma Malm, till höger, om Iman Borgström.
”Det är kul och positivt att ha en person med annan bakgrund som arbetar här”, säger Emma Malm, till höger, om Iman Borgström.Foto: Lasse Ottosson
Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons