Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

475 procent fler på sjukhus – hårt tryck på CSK

Förste oktober fanns det 8 personer inlagda på alla sjukhus i Skåne för covid-19. Nu finns det lika många inlagda – bara på CSK. Och all vårdpersonal måste använda munskydd när de är inom en meter från en patient.
Kristianstad • Publicerad 27 oktober 2020
Över 20 000 coronatester gjordes i Skåne vecka 42. En del av dem var egen-tester, som här vid en drive-in station.
Över 20 000 coronatester gjordes i Skåne vecka 42. En del av dem var egen-tester, som här vid en drive-in station.Foto: Johan Nilsson/TT

Under måndagen fanns det 5 på intensiven och 38 övriga inlagda på de skånska sjukhusen.

Krav på munskydd. All vårdpersonal ska använda munskydd vid vård närmare än en meter från en patient. Arkivbild.iruspandemi
Krav på munskydd. All vårdpersonal ska använda munskydd vid vård närmare än en meter från en patient. Arkivbild.iruspandemiFoto: Mark Hanlon

Ökningen på 475 procent fler inlagda säger en del om det läget idag. För att stoppa smittspridningen har Region Skåne beslutat att vårdpersonal bör använda munskydd vid all ansiktsnära vård, det vill säga vid vård närmare än en meter från en patient.

”På 10 dagar har antalet nästan tredubblats”
Carl Johan Sonesson (M), regionråd
Annons

– För 10 dagar sedan hade Region Skåne 15 inlagda patienter för covid-19. Så på 10 dagar har antalet nästan tredubblats.

Det skrev Carl Johan Sonesson (M) på sin Facebooksida nyligen.

– Om samma trend består så är siffran om ytterligare 10 dagar 120–130 inlagda. I våras toppade vi på cirka 95 inlagda patienter. Alla förstår säkert att ökningen måste brytas NU!

Carl Johan Sonesson (M), Region Skåne.
Carl Johan Sonesson (M), Region Skåne.Foto: Bosse Nilsson

– Håll avstånd, tvätta händer och undvik sammankomster med många människor. Det är allvar nu, skrev han.

Fram till mitten av oktober har ökningen skenat. 18 oktober var det 45 nya fall per 100 000 invånare. Dagen efter 60. Nu är vi uppe i 95.

Under helgen har det rapporterats om ett nytt dödsfall per dag, fredag-lördag-söndag. Nu är antalet dödsoffer uppe i 290 i Skåne.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons