Annons

Valdebatt inför 300 förstagångsväljare: ”Sansat och seriöst”

I publiken: Över 300 förstagångsväljare.
I panelen: Sju politiker som kämpade för att vinna nya unga röster.
I debatten: Framtidens Kristianstad och särskilt skola och trygghet. Ämnen som eleverna på Österänggymnasiet själva valt.
Kristianstad • Publicerad 2 september 2022 • Uppdaterad 4 september 2022
Valdebatt på Österänggymnasiet, från vänster Mikael Persson (V), Kalle Olofsson (S), Qalinle Dayib (C), Henny Tillberg (L), debattledaren Sofia Nerbrand,  Alexander Harrison (KD), Camilla Palm (M) och Ian Fernheden (SD).
Valdebatt på Österänggymnasiet, från vänster Mikael Persson (V), Kalle Olofsson (S), Qalinle Dayib (C), Henny Tillberg (L), debattledaren Sofia Nerbrand, Alexander Harrison (KD), Camilla Palm (M) och Ian Fernheden (SD).Foto: Tommy Svensson

På fredagsmorgonen är det nio dagar kvar tills att det är dags att rösta hur landet, regionerna och kommunerna ska styras de närmaste fyra åren.

Aulan i Österänggymnasiet är i stort sett fullsatt. Över 300 förstagångsväljare är bänkade för att lyssna på debatten om framtidens Kristianstad.

Annons

Debatten livesänds av Kristianstadsbladet/Norra Skåne och leds av Sofia Nerbrand, politisk redaktör på tidningarna. Hon ber publiken om en handuppräckning som visar att den utgörs av ganska många osäkra väljare.

I debatten om trygghet lyfte Henny Tillberg (L) att en ung kvinna utsattes för en överfallsvåldtäkt i centrala Kristianstad förra helgen. Centerns Qalinle Dayib till vänster i bild.
I debatten om trygghet lyfte Henny Tillberg (L) att en ung kvinna utsattes för en överfallsvåldtäkt i centrala Kristianstad förra helgen. Centerns Qalinle Dayib till vänster i bild.

Panelen består av sju politiker som kandiderar till kommunfullmäktige i Kristianstad: Ian Fernheden (SD), Camilla Palm (M), Alexander Harrison (KD), Henny Tillberg (L), Qalinle Dayib (C), Kalle Olofsson (S) och Mikael Persson (V).

Samtliga har då två timmar av debatt framför sig.

Vilken är den viktigaste frågan att göra politiskt för att förbättra skolresultaten bland Kristianstads elever?

Så lyder första frågan.

Partierna verkar överens om att höja kunskapsnivån för att fler ska nå gymnasiebehörighet, men det finns skillnader i hur resurserna ska fördelas.

Till exempel vill (S) anställa fler lärare, (L) tror på att stärka elevhälsan, (SD) vill ha nya läroplaner som fokuserar på allmänbildning, (M) tror på mer undervisningsstöd, (C) vill satsa på andra yrkesgrupper i skolan, exempelvis socionomer, (KD) förespråkar mobilförbud och (V) anser att extra stöd behöver sättas in tidigt.

– Vi vet tidigt vilka ungar som kommer få problem, redan på förskolenivå, säger Mikael Persson (V).

– Vi vet tidigt vilka ungar som kommer få problem, redan på förskolenivå, sa Mikael Persson (V). Socialdemokraternas Kalle Olofsson till höger i bild.
– Vi vet tidigt vilka ungar som kommer få problem, redan på förskolenivå, sa Mikael Persson (V). Socialdemokraternas Kalle Olofsson till höger i bild.Foto: Tommy Svensson

Vad är viktigast att göra för att öka människors trygghet i Kristianstad?, frågar debattledare Sofia Nerbrand.

I sitt svar lyfter Henny Tillberg (L) att en ung kvinna utsattes för en överfallsvåldtäkt i centrala Kristianstad förra helgen.

Annons

– Vi behöver fler poliser till Kristianstad, men vi måste också satsa på ordningsvakter, bättre belysning och övervakningskameror. Vi måste kunna gå var vi vill och när vi vill, säger Henny Tillberg.

Vad svarar de andra?

Exempelvis vill (M) satsa på 80 fler poliser i Kristianstad, (S) vill ha ökad polisiär närvaro, (SD) vill satsa på kommunala trygghetsvärdar och visitationszoner, (C) vill satsa på kommunala trygghetsbilar, (KD) tror på att stödja föreningslivet, och (V) vill införa feministiskt självförsvar i skolor som också borde diskutera könsroller och rätten till sin egen kropp mer.

Alexander Harrison (KD), Camilla Palm (M) och Ian Fernheden (SD) debatterade skola och trygghet under två timmar på Österänggymnasiet.
Alexander Harrison (KD), Camilla Palm (M) och Ian Fernheden (SD) debatterade skola och trygghet under två timmar på Österänggymnasiet.Foto: Tommy Svensson

Sedan får samtliga partier en minut på sig att övertyga eleverna om varför de ska rösta på just deras parti, innan det kommer frågor från eleverna.

Dessa handlar bland annat om resurser för elever som behöver en utmaning, elpriser, och klädselregler i skolan. Och om partierna vill höja kommunalskatten. Alla svarar nej, utom (V) som kan tänka sig en höjning med 50 till 60 öre.

Med en förhoppning från debattledaren om att alla i publiken utnyttjar sin demokratiska rättighet att gå och rösta den 11 september, så avslutas debatten.

Hur skulle du summera debatten, Sofia Nerbrand?

– Sansat, sakligt och seriöst.

Här ser du hela debatten:

Här saknas innehåll

Birgitta MattissonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons