Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Mohameds modiga jobb – att köra patienter med covid-19

”Jag måste vara väldigt vaksam. Jag kör patienter som har ett virus som hotar människors liv”, säger Mohamed Akrim. Hans viktiga uppdrag är att köra patienter med covid-19. Varje dag.
Kristianstad • Publicerad 12 oktober 2020
Mohamed Akrim kör covid-19 patienter varje dag. Hygien och säkerhet är viktigast.Foto: jens christian

Han är väldigt modig i sitt jobb. Han kallar sig Coronavirus-förare. Mohamed Akrim älskar sitt jobb, tycker att han främst gör en humanitär insats. Pengarna kommer i andra hand.

– När jag blev tillfrågad tvekade jag inte. Men jag frågade bara om en sak: personlig säkerhet. Inte för min skull, utan för mina barn och deras hälsa.

Mohamed Akrim älskar sitt jobb, även om han tänker mycket på hur mycket de sjuka lider.Foto: jens christian
Efter varje kund desinficerar Mohamed Akrim bilen. ”Jag vet att viruset kan finnas kvar någonstans när patienten släppts av. Så jag torkar och sanerar allt mycket noga”.Foto: jens christian
”Jag tänker faktiskt inte så mycket på mig själv och är inte rädd för infektionen. Men jag tänker mycket på min familj och jag vill inte smitta dem”
Mohamed Akrim
Annons

Mohamed säger att det finns tre typer av jobb, ett som kräver fysisk styrka, ett annat kräver mental styrka och så, ett tredje:

– Som mitt jobb, som kräver att du kan hantera mycket känslor. Att veta att man transporterar patienten till och från sjukhuset, och vet att den har viruset. Det kräver en inre styrka.

Telepass AB har två chaufförer som kör patienter med coronavirus. Mohamed Akrim kör ensam i sin bil. Han älskar sitt jobb, men tänker mycket på patienterna. ”De lider mycket på grund av detta virus”.Foto: jens christian

– Jag tänker faktiskt inte så mycket på mig själv och är inte rädd för infektionen. Men jag tänker mycket på min familj och jag vill inte smitta dem.

”Det gör mig väldigt ledsen att köra patienter till och från sjukhuset. Jag vet mycket väl att de lider på grund av detta virus”
Mohamed Akrim
Mohamed Akrim kör smittade patienter mellan hemmet och sjukhuset och mellan sjukhus i Skåne.Foto: jens christian
När Mohamed Akrim fick frågan om att köra patienter med corona tvekade han inte. ”Jag frågade bara om en sak: personlig säkerhet. Inte för min skull, utan för mina barn och deras hälsa.Foto: jens christian

Mohamed Akrim arbetar som förare på Telepass AB i en bil som är avsedd för transport av Covid 19- patienter. Arbetet görs i samordning med Skånetrafiken för att transportera patienter mellan hemmet och sjukhuset, och mellan sjukhusen i Skåne.

Bara smittade patienter får åka i hans bil. Fordonet är utrustat med speciell utrustning för desinficering.

Hygien och skyddsutrustning är extra viktigt.Foto: jens christian
Patienter som inte har munskydd får ett.Foto: jens christian
Mohamed Akrim kör bilen ensam om dagarna.Foto: jens christian
Bilen är specialutrustad för att bara köra smittade patienter.Foto: jens christian
”Under min resa med patienten försöker jag alltid hålla distans och erbjuder personen en skyddsmask om den inte har det”, säger Mohamed Akrim.Foto: jens christian
”Som medmänniska är det svårt för mig att se in i de sjukas ögon. De bär på ett virus som kan vara dödligt. De kanske inte överlever det”
Mohamed Akrim

– Det gör mig väldigt ledsen att köra patienter till och från sjukhuset. Jag vet mycket väl att de lider på grund av detta virus.

– Som medmänniska är det svårt för mig att se in i de sjukas ögon. De bär på ett virus som kan vara dödligt. De kanske inte överlever det.

Som chaufför kommer Mohamed Akrim nära de smittade. ”Jag gör vad jag kan för att hålla avstånd. Det svåraste är när kunder vill krama mig”Foto: jens christian

Hur skyddar du dig mot infektion?

– Jag är mycket nära de smittade, jag gör vad jag kan för att förhindra spridning av infektionen. Jag följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, riktlinjer och råd genom att till exempel tvätta händerna och hålla avstånd.

– Dessutom tar Telepass AB hand om hygien- och steriliseringsfrågor. De ger oss speciellt anpassade skyddsmasker. De vill att vi ska göra allt vad vi kan för att skydda oss själva och förhindra spridning av infektion, säger Mohamed.

”Jag tvättar mig ordentlig med tvål och vatten innan jag kramar mina barn”
Mohamed Akrim
Annons

Vilka praktiska problem stöter du på?

– När jag kommer hem tar jag av mig alla kläder innan jag går in där hemma och går in badrummet. Jag tvättar mig ordentlig med tvål och vatten innan jag kramar mina barn.

När Mohamed Akrim kommer hem efter jobbet kastar han av sig alla kläder, går in i badrummet och tvättar sig noga. Innan han kramar barnen.Foto: jens christian

– Under min resa med patienten försöker jag alltid hålla distans och erbjuder personen en skyddsmask om den inte har det.

Vad gör du för att hålla bilen steril?

– Vi har många olika medel att desinficera med och specialmasker. Vi sanerar bilen efter varje kund. Desinficeringen måste vara på en hög nivå, jag vet att viruset kan finnas kvar någonstans när patienten släppts av. Så jag torkar och sanerar allt mycket noga.

”Mitt liv var ganska odramatisk tills jag anställdes hos Telepass AB och började mina resor med viruset”, säger Mohamed Akrim.Foto: jens christian

– Viruset kanske gömmer sig någonstans som jag inte ser. Det får mig att desinficera överdrivet mycket.

Mohamed kom till Sverige i 2014 från Marocko. Där arbetade han som taxichaufför i sitt eget företag.

”Det svåraste är att det finns några patienter som vill krama mig”
Mohamed Akrim

Han började sitt liv i Sverige på Näsby. Där lärde han känna många svenskar som hjälpte honom att lära sig språket och komma in i det svenska samhället.

Mohamed har kört taxi i många år, först i Marocko och nu i Sverige.Foto: jens christian

– Mitt liv var ganska odramatisk tills jag anställdes hos Telepass AB och började mina resor med viruset.

– Att hantera patienter är en mycket känslig sak. Du måste vara försiktig. Samtidigt ska kunden inte känna att jag inte vill närma mig för mycket.

Annons

– Det svåraste är att det finns några patienter som vill krama mig. Ibland måste jag vara lite avvisande.

Mohamed Akrim

Bor: På Näsby, Gamlegården, kom till Sverige 2013.

Ålder: Snart 43 år.

Familj: Gift och har fyra barn.

Önskar sig: ”Att Coronakrisen kommer att ta slut, att lära mig mer svenska och köpa ett hus i Kristianstad”.

Yrke: Har ett eget taxiföretag, förutom att arbeta med Telepass, sedan 2019.

Fritid: Simma, läsa, natur och kultur.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons