Annons

Kåta och ensamma – därför köper svenska män sex

Lägre risk att bli påkommen, men desto hårdare socialt straff.
Kriminologen vid HKR, Isabelle Johansson, som forskat på just sexköp och prostitutionsfrågor, tycker det är fascinerande få sexköpare som åkt fast i nordöstra Skåne.
– Men det är absolut inte riskfritt. Och åker du fast på en mindre ort riskerar du att mötas av större sociala konsekvenser, säger hon.
Kristianstad • Publicerad 26 mars 2022
Foto: TT
Foto: TT

Isabelle Johansson är doktorand i social­antro­pologi vid Lunds Universitet samt undervisar i kriminologi och sociologi på Högskolan i Kristianstad.

Hon är – och har varit – del av flera forskningsprojekt där sexarbete varit huvudämne och har tidigare jobbat med stöd till migranter som sålde sex på gator i Italien.

Annons

Johanssons avhandling ”In My Secret Life - Longing, Love and Loneliness in Paid Sex” handlar om sexarbete ur kundens perspektiv. Här har hon intervjuat 20 olika män mellan 28 och 65 år, arbetslösa och höginkomsttagare men med den gemensamma nämnaren att de alla betalt för sex.

Varför köper män sex?

– Det är en stor fråga. Vissa är mest drivna av kåthet och jakten på sexuell närhet. Andra drivs av ensamhet och längtan efter känslomässig närhet. Det är inte alltid som sex är det främsta motivet. Men i debatten reduceras sexköp ofta till just det sexuella – sex mot betalning. Men sexarbetare och kunder gör så mycket mer än att ha bara sex. De kelar, gosar, samtalar, går på bio... Vissa vill egentligen ha ett sexliv som inte involverar betalning, men får inte till det.

Enligt Johanssons studier vill vissa män som betalar för sex få tillgång till sexuella relationer som upplevs otillgängliga. Det kan handla om att träffa kvinnor som är professionella eller mer sexuellt äventyrliga. Männen önskar ägna sig åt handlingar som de inte känner sig bekväma att prata om med sin partner. Anledningen till att de köper sex varierar stort.

Isabelle Johansson, kriminolog som undervisar på HKR.
Isabelle Johansson, kriminolog som undervisar på HKR.Foto: Lunds Universitet

– Vissa kombinerar att träffa sexarbetare med andra typer av relationer så som långvarig relation inom ett äktenskap där sexlivet inte tillfredsställer mannen ifråga. Sexköpen kan ske bakom ryggen på mannens partner, men det kan också ske inom polyamorösa förhållanden eller andra slags öppna relationer.

Var köper männen sex?

– I Sverige sker det på hotell, men även i privata bostäder. Det kan vara en bostad som sexarbetaren hyr för syftet eller så kan det vara människors privata bostäder, köparen eller säljarens. Men det finns risker med att ha sex mot betalning i hemmet. Som sexarbetare kan du förlora din bostad, hyresvärden kan riskera att bli ditsatt för koppleri. Då är hotell ett alternativ – med det finns både för- och nackdelar även med det.

Eftersom hotell är en mer offentlig plats så kan sexarbetaren minimera vissa risker om hon eller han träffar många nya kunder – risken att utsättas för våld kan vara lägre.

– Du är inte så isolerad som i ett hem. Samtidigt finns det andra risker, främst om det gäller migranter som säljer sex. Det finns till exempel hotellpersonal som tagit kopior på sexarbetarnas pass.

”Kriminaliseringen av sexköp har inte lyckats komma åt efterfrågan överhuvudtaget, Det finns inga indikationer på att efterfrågan minskat på grund av kriminaliseringen”
Isabelle Johansson, kriminolog

När sker sexköpen?

Annons

– Det är ett svårt ämne att forska i systematiskt då sexköp är båda brottsligt och något väldigt stigmatiserat. Men det finns en studie gjord av en doktorand i Göteborg som visar vilka dagar i veckan som det är mest sannolikt att åka fast för sexköp, säger Isabelle Johansson.

Kriminaliseringen av sexköp har inte lyckats komma åt efterfrågan överhuvudtaget, menar hon.

– Det finns inga indikationer på att efterfrågan minskat på grund av kriminaliseringen, men även detta är svårt att forska kring. Man läser ibland i media att sexköpen skulle öka i samband med stora sportevenemang. Det är påståenden som verkar vara tagna ur ingenting. Det finns ingenting som tyder på det.

Bara sex strafförelägganden i hela nordöstra Skåne på fem år. Är det riskfritt att köpa sex?

– Nej, det är det absolut inte. Risken finns alltid där. Strafföreläggande är en sådan risk, även om de var fascinerande få i den här regionen. Det är kanske lägre risk på mindre orter. Det är i städer som Malmö, Göteborg och Stockholm som polisen satsar mest. Men åker du fast på en mindre ort riskerar du å andra sidan att mötas av större sociala konsekvenser om det skulle komma ut att du betalt för sex.

– Om du som sexköpare etablerat en långvarig relation med sexarbetaren så upplevs riskerna att åka fast som färre. En annan risk som männen som jag intervjuat säger att de försöker undvika är att köpa sex av någon mot dennes vilja.

Hur gör man då? För att veta att man inte gör det mot någons vilja?

– Männen försökte undvika kontakt som innefattade tredje part. Om en man till exempel svarade i telefon när de ringde numret från en kvinnas annons så sågs det inte som ett bra tecken.

Om samma telefonnummer figurerade på olika platser för olika annonser kunde männen också se det som att någon form av hallick-verksamhet var inkopplad.

– De som jag intervjuat associerade generellt människohandel mer med migranter. Gatubaserat sexarbete såg de för sexarbetaren också som en mer riskfylld situation och även de sexarbetare som var uppenbart påverkade ansågs vara i en mer riskfylld situation.

Annons

Vad kan man göra som hotellägare eller uthyrare om man misstänker att sexköp sker på hotellet?

– Man ska behandla personen som man antar säljer sexuella tjänster på ett respektfullt sätt – speciellt i Sverige där sexarbetare ofta har lågt förtroende för polisen. Om det finns tvång involverat kan du vara den person som är hjälpsam.

Här saknas innehåll

Sigrid NurboSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons