Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Khaled: ”Först svenskan, sedan nästa steg”

Nyföretagandet har skjutit fart efter pandemin och en allt större andel av entreprenörerna har utländsk bakgrund. Tandläkarna Khaled Mekdad och Alaa Sepphan har haft en svår resa, men de är nu framme vid sitt mål: En egen praktik.
Hässleholm • Publicerad 14 oktober 2021 • Uppdaterad 2 november 2021
Khaled Mekdad (liggande) övertygade Alaa Sepphan att starta egen praktik. Sedan lockade han med sig tandsköterskan Rebecca Karlsson, som han arbetade med på Folktandvården och uppskattade.
Khaled Mekdad (liggande) övertygade Alaa Sepphan att starta egen praktik. Sedan lockade han med sig tandsköterskan Rebecca Karlsson, som han arbetade med på Folktandvården och uppskattade.Foto: Sofia Åström

Khaled Mekdad hade inte alla odds på sin sida. Hans erfarenhet som tandläkare sträckte sig förvisso 30 år tillbaka i tiden. Han utförde käkkirurgi och han var trygg i sin yrkesroll.

Khaled Mekdad är av palestinsk börd men familjen hade länge levt i Syrien. Till Sverige kom han 2015. Han behövde, som medelålders man, inte bara erövra ett nytt språk utan dessutom behärska det nära nog till perfektion.

Annons

– Först svenskan, sedan nästa steg.

– Det gäller att fokusera på en sak åt gången. Och att tro på sig själv.

Khaled Mekdad gav sig själv ett löfte sen isolerade han sig.
Khaled Mekdad gav sig själv ett löfte sen isolerade han sig.Foto: Sofia Åström

Han fick så småningom komma ut till en tandläkarpraktik för att verka som assistent.

Till slut kunde han göra en validering av tandläkarutbildningen från Syrien och fick tillstånd att verka i Sverige.

”Det gäller att fokusera på en sak åt gången. Och att tro på sig själv.”
Khaled Mekdad, tandläkare

Hässleholms Tandvård öppnade i slutet av sommaren. Kollegan och delägaren Alaa Sepphan hade egentligen inga planer på att lämna sitt arbete på Folktandvården, men lät sig övertygas att starta eget.

Han har en bakgrund som liknar Khaled Mekdads, med skillnaden att han är från Irak och yngre. Alaa Sepphan hann bara arbeta som tandläkare några år i Bagdad innan han tog sig till Sverige 2012. Han hade samma inställning som sin äldre kollega.

– Det är bara att kämpa. Sedan kämpa lite till. Det är svårt att få en svensk legitimation, men inte omöjligt.

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons