Annons
Feature

Cajsas lilla husvagn charmar hela Europa

Det var kärlek vid första ögonkastet när hon kom in i den gamla husvagnen. Nu gör Cajsa Olssons pyttelilla hus på hjul succé på Instagram. ”Det är så kärt med alla snälla kommentarer”, säger hon.
Åstorp • Publicerad 15 april 2022
Cajsa Olsson tillsammans med sina fyra barnbarn, Felicia, Fideli, Mira och Pelle, och ögonstenen på hjul; en Adria 305 från 1980.
Cajsa Olsson tillsammans med sina fyra barnbarn, Felicia, Fideli, Mira och Pelle, och ögonstenen på hjul; en Adria 305 från 1980.Foto: Privat

Det är svårt att inte låta sig charmas av Cajsa Olssons lilla husvagn, en Adria 305 från 1980.

Med dragkroken inräknad är husvagnen 4,25 meter lång, men trots att den ser liten ut rymmer den allt Cajsa vill ha och behöver.

Annons

– Den är så liten och smidig att man kan putta in den på campingplatsen om det behövs, skrattar hon.

Cajsa Olsson köpte en gammal husvagn för 4 500 kronor. Hon målade och byggde om den på några ställen och har nu fått den som hon vill. På somrarna åker hon och barnbarnen på turer i den charmiga husvagnen.
Cajsa Olsson köpte en gammal husvagn för 4 500 kronor. Hon målade och byggde om den på några ställen och har nu fått den som hon vill. På somrarna åker hon och barnbarnen på turer i den charmiga husvagnen.Foto: Privat

Att den lilla husvagnen väcker stor uppmärksamhet är en sak som är säker – vart än Cajsa och hennes fyra barnbarn, Felicia, 12, Fideli, 9, Mira, 9 och Pelle, 6 år, som ofta är med när hon är ute och campar, kommer får de kommentarer om den charmiga vagnen.

– Barnbarnen brukar säga att folk skrattar, men jag säger att de skrattar snällt. Ibland skickar folk bilder till mig att de har sett oss på vägen, det är häftigt och riktigt kul.

Husvagnen gör även succé i sociala medier. På Instagramkontot @min_lilla_adria_305 berättar 55-åringen från Åstorp i Skåne om livet med sin husvagn och kontot har drygt 13 500 följare från hela världen.

– Jag fattar det inte, jag kan inte riktigt ta in det. Jag får så många kommenterar och jag blir så rörd. Det är bara snälla och positiva kommentarer och jag försöker svara på alla.

Stora sittgruppen före renoveringen.
Stora sittgruppen före renoveringen.Foto: Privat
Stora sittgruppen efter att Cajsa renoverat den.
Stora sittgruppen efter att Cajsa renoverat den.Foto: Privat

Hennes husvagn har dessutom uppmärksammats internationellt; både brittiska tidningen The Sun och tyska tidskriften Stern har gjort artiklar om den söta husvagnen, liksom tyska och holländska webbsidor.

Cajsa har alltid haft en förkärlek till camping. Som liten campade hon och familjen med tält både i Sverige och i Spanien och i många år var hon och hennes numera före detta särbo ofta ute i Europa och körde med hans husbil.

Länge letade Cajsa efter en egen liten husvagn, gärna en som hon som kunde fixa med eftersom att pyssla är ett stort intresse.

– Jag hade inte kört med husvagn tidigare, bara släpvagn en gång, så jag ville ha en liten husvagn och jag letade intensivt ett par år, men de såldes direkt, berättar hon.

När en bekant för två år sedan skulle sälja sin Adria 305 från 1980 hittade Cajsa det hon ville och det blev kärlek vid första ögonkastet.

Annons

– Ja, när jag kom in i den kände jag det direkt och jag såg potential. Den var i okej skick, men i original och jag älskar ju att hålla på att bygga och fixa.

Den lilla sovgruppen som fungerar som mormors säng när barnbarnen är med i husvagnen.
Den lilla sovgruppen som fungerar som mormors säng när barnbarnen är med i husvagnen.Foto: Privat

Cajsa köpte husvagnen för 4 500 kronor och satte omedelbart igång med att göra den till sin.

– Taket hängde lite och när jag skulle måla invändigt och tog en kniv insåg jag att det var helt ruttet vid takluckan, så det fick jag hjälp med av min före detta särbo att fixa, han har bytt reglar också, sedan var det bara att måla. Jag har en stram budget och har bara använt väggfärg till väggar, tak och skåp och det har funkat jättebra.

Förutom att måla om invändigt har Cajsa tagit bort värmepannan i garderoben och förvandlat garderoben till en liten toalett. Hon har även satt upp en liten vägg vid köket för att kunna hänga upp saker och få lite stänkskydd. Hon har klätt om alla dynor, bytt gardiner och satt upp mörkläggningsgardiner.

Cajsa Olsson och barnbarnen njuter av campinglivet.
Cajsa Olsson och barnbarnen njuter av campinglivet.Foto: Privat

Efter en och en halv månad med arbete och pyssel var det äntligen dags för premiärturen.

– Det var nervöst, men mysigt. Folk är så snälla på campingar och hjälper gärna. Att köra husvagnen är inga problem, men jag är inte så bra på att backa, det går väl om jag tvungen till det.

Hur skulle du beskriva stilen i din husvagn?

– Lite bohemisk. Jag är mycket för återbruk och loppis. Bänkskivorna gjorde jag av ett köksbord som är köpt på loppis. Gardinerna är linnegardiner som jag har sytt om och jag har gjort soltak av mina gamla köksgardiner.

Sedan premiärturen sommaren 2020 har det blivit många turer för Cajsa i husvagnen, ofta får hon sällskap av barnbarnen, men ibland åker hon själv.

– Jag har varit i Ullared med de små och förra sommaren hade jag ett samarbete med Borås camping så då var vi där, sedan har vi bland annat varit i Gränna och i Örkelljunga och Torekov.

Annons

Blir det inte trångt när du är iväg med barnbarnen?

– Det är kaos då, men det är jättemysigt! Jag har gjort en extrasäng till minsta barnbarnet, men han har vuxit ur den så jag har fått förlänga den nu med en lucka som han har fötterna på. Den stora sittgruppen är nedbäddad hela tiden när vi är iväg och själv sover jag i den lilla sittgruppen.

Yngsta barnbarnets säng har Cajsa gjort själv.
Yngsta barnbarnets säng har Cajsa gjort själv.Foto: Privat

Den här tiden på året campar inte Cajsa, men husvagnen står hemma på tomten och hon går gärna ut och sätter sig i den.

– Ahhh, jag är kär i den! Det är en sådan känsla bara att få sitta i den. Min dröm är att en dag köra till Frankrike med den.

Köket före renoveringen.
Köket före renoveringen.Foto: Privat
Köket efter renoveringen.
Köket efter renoveringen.Foto: Privat

Vad är det bästa med din husvagn?

– Den är så liten, men när man kommer in känns det inte så. Den känns som ett litet hem. Det är så avkopplande. Jag har fått den precis som jag vill ha.

Vad ska man tänka på om man köper en gammal husvagn?

– Hur mycket jobb man vill lägga ned, ofta är de i dåligt skick. Många river ut och bygger upp helt invändigt. Det är smart att ha en fuktmätare när man köper för att kolla om det finns fukt i den.

bild 1/7
Förebild garderob – här blev det toalett sedan.
Köket.
Stora sängen/sittgruppen.
Lilla sängen/sittgruppen.
Garderoben blev toalett.
Förebild garderob.
Husvagnen är liten, men känns ändå rymlig tycker Cajsa.
Förebild garderob – här blev det toalett sedan.
Köket.

Vart går nästa tur med husvagnen?

– Barnbarnen har redan stakat ut grejer. Det äldsta barnbarnet önskade sig att få åka till Ullared i födelsedagspresent och nu önskar sig nästa det också, så det blir några vändor dit.

Annons

Men Cajsa behöver inte åka långt med sin husvagn för att få rätta feelingen.

– Ibland kör jag bara iväg över dagen till någon skog eller strand och ligger och läser eller löser korsord. De turerna är jättemysiga.

Fakta

Cajsa Olsson

Bor: I Åstorp, strax utanför Helsingborg.

Ålder: 55 år.

Familj: Tre barn, tre svärsöner, fyra barnbarn, tre bonusbarnbarn.

Aktuell: Har rustat upp en gammal husvagn och driver Instagramkontot @min_lilla_adria_305.

BT bjuder på extraläsning

Under påskhelgen publicerar BT ett antal reportage som tidigare publicerats i andra tidningar inom koncernen Gota Media, där Borås tidning ingår. Den här artikeln har tidigare publicerats i Barometern.

Ia SellerbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons