Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Yara har havet och naturen i fokus

Motiven hämtar Yara Abdou från naturen. Hon började med att måla kolskisser, som sedan blev akvareller. Nu har hon har sin allra första utställning på Kulturhuset i Broby.
Broby • Publicerad 9 april 2019 • Uppdaterad torsdag 14:58
Yara Abdou jobbar som arkitekt i Östra Göinge kommun och älskar att måla. Nu visas hennes allra första utställning på Kulturhuset.
Yara Abdou jobbar som arkitekt i Östra Göinge kommun och älskar att måla. Nu visas hennes allra första utställning på Kulturhuset.Foto: Tommy Svensson

Yra Abdou är uppvuxen i en liten by vid Medelhavets strand. Därför känns kärleken till havet, Medelhavsstränder och byggnader som något naturligt.

När hon flyttade till Sverige hamnade hon i Östra Göinge för drygt fyra år sedan var det naturen här som fascinerade. Många promenader i landskapet har resulterat i skisser.

Annons

– Det finns många olika linjer i naturen som väcker idéer om olika motiv, berättar Yara som är arkitekt och som tycker att det är spännande att experimentera med färger.

Att skissa med kol har kommit väl till pass i hennes yrke som arkitekt, men hon har också målat i olja. Rätt snart efter att hon kommit till Sverige fick hon möjligheten att börja jobba på Östra Göinge kommun och där var hennes första arbete att utforma lekplatsen och mötesplatsen vid torget i Hanaskog.

Utställningen är öppen samma tider som biblioteket. Den pågår till den 20 april.
Utställningen är öppen samma tider som biblioteket. Den pågår till den 20 april.Foto: Tommy Svensson

Nu har många av hennes samlade skisser blivit akvareller. För två år sedan såg hon utmaningen i att måla med enkla material som vatten och pigment.

– Jag har aldrig målat akvarell tidigare, berättar Yara som älskar de naturliga nyanserna i landskapet.

Av de akvareller som hon visar på Kulturhuset i Broby finns både Medelhavsmotiv från bland annat Kreta och landskapsmotiv från Östra Göinge.

Yara berättar att hon haft god hjälp med sin första utställning av kommunens kulturansvarige Helena Zeberg.

– Jag är stolt över att få vara med om Yaras första vernissage, säger Helena Zeberg.

Utställningen hade vernissage under onsdagen och pågår till och med 20 april på bibliotekets öppettider.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons