1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Vattnet stiger: ”Sandkung” ska stoppa vattnet

De närmaste dagarna kan vattennivån vid Barbacka stiga till 1,80 meter. Därför har kommunen fått extra utrustning: 1 500 meter vallskydd och en maskin som kan fylla tusentals säckar med sand snabbt.
Kristianstad • Publicerad 20 februari 2020
Extra utrustning för att hindra översvämning.
Extra utrustning för att hindra översvämning.Foto: Lasse Ottosson

Vid den stora översvämningen 2002 steg vattennivån till 2,24 meter över det normala.

Regnandet de senaste veckorna har fått vattennivån att stiga till 1,64 meter. Enligt prognoserna kan det fortsätta stiga till cirka 1,80 meter de närmaste dagarna.

Därför har Kristianstads kommun begärt hjälp från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Nu finns en container med utrustning på plats, som kan användas för att bygga tillfälliga barriärer.

Vattennivån stiger.
Vattennivån stiger.Foto: Lasse Ottosson
1 500 meter vallskydd, sandsäckar, sandsäckar och maskin som kan fylla på sandsäckar. Brandingenjör Dans Svensson visar.
1 500 meter vallskydd, sandsäckar, sandsäckar och maskin som kan fylla på sandsäckar. Brandingenjör Dans Svensson visar.Foto: Lasse Ottosson

– Det är mycket för att vi vill vara säkra på att inte bli överraskade. Om vattnet stiger kanske vi behöver skydda exempelvis teaterrestaurangen i Tivoliparken, säger Karl-Erik Svensson, projektledare för vallarna i kommunen.

Enligt honom är vattennivån stabil nu.

I utrustningen från MSB till Kristianstad ingår vallskydd för 1 500 meter, 15 000 sandsäckar och en maskin för att fylla sandsäckar. Maskinen kallas för ”Sandkung”.

– Den har kapacitet att fylla cirka 2 000 säckar sand i timmen. Varje säck väger omkring 20 kilo, säger Marcus Årskog, pressekreterare på MSB.

Efter översvämningen 2002 har nya vallar byggts.

– Vi har byggt en ny och högre vall i Hammarslund, förstärkt och höjt vallen vid nordöstra Vilan, höjt upp och förstärkt norra Hedentorpsvallen och byggt en ny vall vid Lillö. Så vi står betydligt bättre rustade i dag, säger Karl-Erik Svensson.

Foto: Lasse Ottosson
Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.