Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Storbrand: 47 personer har evakuerats från 23 hushåll – men läget med branden har lugnat sig

Två byggnader vid en gård i Tulatorp mellan Osby och Hästveda har brunnit ned. Fler gårdar hotades av branden. Branden spred sig från klockan 11 och fram till kvällen. Klockan 20.30 hade dock läget med branden lugnat sig. Men polisen meddelade klockan 21.10 att 47 personer har evakuerats från 23 hushåll.
Hästveda • Publicerad 24 april 2019
Branden spred sig från en ladugård till två andra byggnader.
Branden spred sig från en ladugård till två andra byggnader.Foto: Peo Möller

Redan på måndagen brann det på Åbuamossen. På tisdagen brann det igen, mellan Osby och Hästveda. Första larmet kom in till SOS Alarm klockan 11.

Räddningstjänsten skickade patruller från Hästveda, Bjärnum, Hässleholm och Osby. Vid 11.30-tiden trodde räddningstjänsten att branden var under kontroll. Men branden spred sig snabbt, förmodligen via gnistregn. Klockan 12.10 kom larm om en brand i Tulatorp, inte långt ifrån Åbuamossen.

En helikopter vattenbombar bränderna.
En helikopter vattenbombar bränderna.Foto: Peo Möller
Annons

Polis arbetade med att evakuera boende från hotade fastigheter.

Vid 20.30 planerade räddningstjänsten för att dra ner på bemanningen.

– Men vi kommer att ha brandmän på plats hela natten och morgonen, säger Melissa Millbourn, informationsbefäl på räddningstjänsten i Hässleholm

”Ta det viktigaste med er, sa de till oss när vi lämnade. Vad är det egentligen. Vi har bott i huset sedan 1952”, säger Ronnie Månsson med sin fru Ingrid, från Hågnarp. De blev evakuerade till Hantverksgården.
”Ta det viktigaste med er, sa de till oss när vi lämnade. Vad är det egentligen. Vi har bott i huset sedan 1952”, säger Ronnie Månsson med sin fru Ingrid, från Hågnarp. De blev evakuerade till Hantverksgården.Foto: Mikael Persson

De evakuerade personerna har samlats på Hantverkargården i Hästveda.

– Personal från kommunen är där och tar hand om de evakuerade, säger Melissa Millbourn.

Tre helikoptrar vattenbombade och övervakade branden. Som mest bekämpade cirka 70 brandmän elden från marken. Lokalbefolkningen hjälpte också till.

Räddningstjänsten från flera orter hjälpte till att släcka bränderna.
Räddningstjänsten från flera orter hjälpte till att släcka bränderna.Foto: Peo Möller
Branden utanför Hästveda.
Branden utanför Hästveda.Foto: Peo Möller
hästveda brand
hästveda brandFoto: mikael persson
Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Marcus HaraldssonSkicka e-post
TT
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons