Annons

Stor ökning för handeln i kommunen

Handeln ökade med 189 miljoner kronor i Kristianstad förra året. En orsak är att C4 Shopping öppnat.
Kristianstad • Publicerad 13 september 2019
C4 Shopping öppnade i september 2018.
C4 Shopping öppnade i september 2018.Foto: Tommy Svensson

Utvecklingen för detaljhandeln var stark i Kristianstad förra året. Handelns utredningsinstitut, HUI, listar kommunen som en av ”årets raketer”. Totalt ökade omsättningen i kommunen med 189 miljoner kronor.

– Nya etableringar har gett en positiv effekt för handeln. Full effekt ser vi nästa år, säger Rickard Johansson, analytiker på HUI Research.

Annons

C4 Shopping öppnade i september 2018.

Under 2018 omsatte detaljhandeln i Kristianstad 6,178 miljarder kronor. Det är en ökning med 189 miljoner kronor eller 3 procent.

Det är en stark utveckling jämfört med utvecklingen i hela landet, skriver HUI. Kristianstads kommun hamnar bland de som ökat mest bland kommuner med 50000 till 250 000 invånare.

I hela Skåne omsatte detaljhandeln 84,9 miljarder kronor, vilket är en ökning på 1 procent. För hela riket ökade omsättningen med 2 procent. Men för viss handel ( varor som vi sällan köper) ökar konkurrensen från e-handeln.

Samtidigt pågår debatten om att Kristianstad centrum får färre butiker, något som hänt i andra städer i samma storlek. Men Rickard Johansson tror på handeln inne i centrum.

– Det handlar om att vara attraktiva i konsumentens ögon. Det gäller att lyfta blicken lite längre än vad som pågår på andra sidan staden.

2017 var 2 468 personer anställda inom handeln i Kristianstad.

Pär TrulssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons