1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Sofyan Aswad: Sofyan Aswad: ”Låter den svenska regeringen de äldre dö?”

Frågar journalister bara efter antalet dödsfall? Pratar de inte om sjuka och hur de blir utstötta i samhället? Sviker regeringen de äldre i Sverige? Det är några av frågorna som min mamma ställde under ett videosamtal, med mig och mina två bröder.
Sofyan AswadSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 12 maj 2020
Sofyan Aswad
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sofyan Aswad.
Sofyan Aswad.Foto: Lasse Ottosson

För flera år sedan anlände min familj till Frankrike, det land som min mamma beundrade för sitt hälso-, rätts- och socialsystem. I dag sitter min mamma med mina bröder i den obligatoriska karantänen, i sin villa i Frankrike.

Hon säger att journalisterna bara fokuserar på hur många som dött. I Frankrike hålls nu patienten ansvarig för sin infektion, att de smittade är ansvarslösa och själviska, säger hon.

””I privata grupper på Facebook var tonen en annan, med hatfyllda inlägg som "död" och "hjärndöd"”
om Angela Merkel

När krisen i Kina var som värst cirkulerade videor på sociala medier. De uppmanade människor att inte "visa sina vapen” för andra, det vill säga att inte ta bort den skyddande masken från ansiktet. Utan mask blir ditt ansikte ett vapen som kan överföra viruset till andra.

Efter hand blev de smittade utstötta. Viruset förvandlades från en sjukdom som hotar mänskligheten till hat som hotar samhället.

Rikskanslern i Tyskland, Angela Merkel, sattes i karantän en tid. Hon hade träffat en läkare, smittad av coronavirus. Många önskade henne hälsa och välgång. I privata grupper på Facebook var tonen en annan, med hatfyllda inlägg som "död" och "hjärndöd".

”Vi är minst lika oroliga som alla andra. Dessutom finns det läkare och sjuksköterskor som inte är födda i Sverige”
Sofyan Aswad

I Frankrike, Kina och Tyskland, men också här i Sverige, hörde vi många röster som anklagade nyanlända för att sprida smitta i samhället; de förstår inte svenska och följer inte varningar och rekommendationer från regering och myndigheter. Att nyanlända fortsätter trängas i folksamlingar, att de inte känner ansvar och andra rasistiska anklagelser.

Hur kan de påstå detta? Vi är minst lika oroliga som alla andra. Dessutom finns det läkare och sjuksköterskor som inte är födda i Sverige. Läkare och sjuksköterskor, oavsett ursprung, krigar utan vapen mot detta virus.

De försöker hjälpa alla utan diskriminering, utan att fråga om nationalitet.

Vi måste alla kämpa mot detta virus, som verkligen hotar människors liv. Vi kan inte slappna av utan måste fortsätta hålla avstånd, tvätta händerna noga och nysa i armvecken. Vi ska följa hälsoinstruktioner och regeringens riktlinjer som publiceras på olika språk i många medier.

”En person kan be var som helst, men den kan bara få behandling på sjukhuset”
Sofyan Aswad

Min mamma frågade mig, låter den svenska regeringen de äldre dö? Absolut inte, svarade jag. Inget land, oavsett vad, kan ge upp dess historia. Och de äldre är den verkliga historien, inte gamla byggnader.

Den stora sorgen är att smittan spridit sig i många äldreboenden. Många äldre har dött. Myndigheterna granskar nu varför, de ska vända på varje sten och sätta in åtgärder.

Det är redan tydligt att vi behöver fler läkare och sjuksköterskor, mer än vi behöver imamer och pastorer. En person kan be var som helst, men den kan bara få behandling på sjukhuset.

Tvätta händerna noga, så lång tid det tar att sjunga Blinka lilla stjärna.
Tvätta händerna noga, så lång tid det tar att sjunga Blinka lilla stjärna.Foto: Pi Frisk / SvD / TT
Tvätta händerna noga med tvål och vatten.
Tvätta händerna noga med tvål och vatten.Foto: Jessica Gow/TT
Tvätta händerna noga med tvål och vatten.
Tvätta händerna noga med tvål och vatten.Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Foto: Erik Mårtensson / TT
Foto: Hasse Holmberg / TT