Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Skogen ger inspiration – ”Man glömmer negativa tankar”

Att gå i skogen är världens bästa medicin. Det tycker en grupp nyanlända elever från Önnestads folkhögskola. ”Skogen ger inspiration, man glömmer negativa tankar”, säger Harouna Fofana.
Bockeboda • Publicerad 18 december 2019 • Uppdaterad 21 januari 2020
Härligt med en fika vid brasan, även om det regnar lite. Harouna Fofana, från Höör, Tamanna Afzali, från Helsingborg, och Delaram Farhadi, från Vittsjö.
Härligt med en fika vid brasan, även om det regnar lite. Harouna Fofana, från Höör, Tamanna Afzali, från Helsingborg, och Delaram Farhadi, från Vittsjö.Foto: Inga-Lill Bengtsson

I september var eleverna en hel dag i Breanäs, vid Immeln, för att lära sig mer om skogen och om allemansrätten. Något Kb Mosaik har skrivit om.

En dag i december följer några elever med ut till Bockeboda. Där finns fina leder för promenader, oientering och cykling, När det finns snö kan du köra skidor.

Annons

Det regnar lite, men humöret är på topp. Naturvägledare Anders och Cia Larsson har gjort upp eld. De bjuder på gott varmt kaffe och lussekatter.

Frågan är – har några av eleverna varit ute i skogen sedan de var i Breanäs?

– Nej, jag har inte tid. Jag spelar mycket musik på min fritid, gitarr och trummor, djembe, säger Harouna Fofan.

–Tidigare gick jag i skogen för att få inspiration till att skriva låtar, och för att fundera, lyssna på fåglar. Det är jättebra. Skogen ger inspiration, man glömmer negativa tankar, säger han.

Anders Larrson, med hunden Tryggve, berättar om alla bra leder för promenader, cykling med mera vid Bockeboda.
Anders Larrson, med hunden Tryggve, berättar om alla bra leder för promenader, cykling med mera vid Bockeboda.Foto: Sofyan Aswad
Fakta

Med naturen som arena

Ett integrationsprojekt som når ut till cirka 1000 nya svenskar från ett tiotal skånska kommuner per år.

Målgruppen är sfi-studerande, barnfamiljer, etableringskurser och språkintroduktion.

Stiftelsen Skånska Landskap genomför integrationsprojekten med stöd av och i samarbete med Region Skåne/Skåneleden och Skogssällskapet.

Läs mer på: skanskalandskap.se/integration

”Hur mår ni”, frågar Anders Larsson. ”Skogen är världens bästa medicin. Man får motion, muskler och man mår bra inne i hjärtat, och då mår man bra inne i huvudet”, säger han. Delaram Farhadi håller med.
”Hur mår ni”, frågar Anders Larsson. ”Skogen är världens bästa medicin. Man får motion, muskler och man mår bra inne i hjärtat, och då mår man bra inne i huvudet”, säger han. Delaram Farhadi håller med.Foto: Sofyan Aswad

Delaram Farhadi bor i Vittsjö.

– Jag bor i skogen faktiskt. När jag öppnar min balkongdörr ser jag i skogen på andra sidan. I somras gick jag i skogen varje dag, säger hon.

– Det är gratis att gå i skogen. Jag plockade hallon som jag gjorde sylt av, jättegott. Det finns en storts hallon i Iran. När vi var barn plockade vi hallon så det påminner om min barndom.

Marjo Lampinen Qvist, till vänster, är lärare för eleverna som lär sig svenska i väntan på uppehållstillstånd. Emil Abazov och Günel Alirzayeva är två av eleverna.
Marjo Lampinen Qvist, till vänster, är lärare för eleverna som lär sig svenska i väntan på uppehållstillstånd. Emil Abazov och Günel Alirzayeva är två av eleverna.Foto: Sofyan Aswad

Emil Abazov och Günel Alirzayeva bor i Bromölla.

– Det var bra med en hel dag vid Immeln, vi fick veta mycket om insekter, giftiga svampar och information om skogens djur. Min man var en av de mest aktiva i gruppen, han bakade bröd, säger Günel Alirzayeva.

– Nu vet vi att svenska skogen är säker. I Azerbajdzjan, där jag kommer ifrån, är den inte säker. Det finns många farliga djur.

Annons

Paret går i skogen varje dag.

– Vi gillar skogen jättemycket, säger Emil Abazov.

– Vi känner oss säkra och trygga. Vi plockar hallon, min man plockar svamp, säger Günel Alirzayeva.

De två kände sig trygga i skogen från början.

– Min kompis kommer från Baku och har bott i Sverige i fem år, han har berättat att det finns inget farligt i skogen, säger Emil Abazov.

Anders och Cia Larsson blir glada när de hör det.

– Skogen är världens bästa medicin. Och det är viktigt att ni berättar för era kompisar att skogen är bra, säger Anders.

Cia Larsson och Anders Larsson jobbar som naturvägledare, i alla väder.
Cia Larsson och Anders Larsson jobbar som naturvägledare, i alla väder.Foto: Sofyan Aswad
Fakta

Allemansrätten

Den svenska allemansrätten gäller skyldigheter och rättigheter i skog. Man måste ta hänsyn till natur och djurliv, markägare, och mot andra människor i naturen. Grundregeln är enkel inte störa och inte förstöra.

Du får vandra, cykla, rida, åka skidor eller vara nästan överallt. Men du får inte skada mark, växter eller djur.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons