1. Svenska
  2. Svenska
  3. العربية

Romsk minnesplats utsatt för hatbrott – tre anhållna

Det romska minnesmärket i Bromölla har vandaliserats. Under natten till måndagen greps tre män misstänkta för gärningen. Polisen stoppade dem av en slump i en bil. "Definitivt hatbrottsmotiv”, säger åklagaren Christofer Ramqvist.
Bromölla • Publicerad 28 april 2020
Texten ”Nej ut!” har klottrats över minnesmärket vid Skräbeån i Bromölla och bilderna som berättar om romernas historia har brutits loss.
Texten ”Nej ut!” har klottrats över minnesmärket vid Skräbeån i Bromölla och bilderna som berättar om romernas historia har brutits loss.Foto: Mikael Persson

Polisen stoppade bilen i närheten av Näsum vid 00.30-tiden natten till måndagen. I den satt tre män, mellan 25 och 45 år gamla. De greps misstänkta för stöld och skadegörelse. Alla tre anhölls under måndagen.

I bilen hittades flera skyltar som männen misstänks ha stulit från det romska minnesmärket vid Skräbeån i Bromölla.

Regionmuseet har uppfört minnesmärken på flera platser i Skåne där romer har bott och verkat, bland annat i Bromölla, Degeberga och Arkelstorp.

Tre män är anhållna för vandaliseringen. Åklagaren Christofer Ramqvist tror att de har haft ett hatbrottsmotiv.
Tre män är anhållna för vandaliseringen. Åklagaren Christofer Ramqvist tror att de har haft ett hatbrottsmotiv.Foto: Mikael Persson
Vid lunchtid på måndagen låg det en hammare kvar vid brottsplatsen.
Vid lunchtid på måndagen låg det en hammare kvar vid brottsplatsen.Foto: Mikael Persson

De stulna skyltarna som brutits bort från minnesmärket berättar om romernas historia, som präglas av förföljelse och diskriminering. Över minnesmärket har texten ”Nej ut!” klottrats med vit sprayfärg.

Under 2019 vandaliserades även de romska minnesmärkena som finns i Kivik och Sankt Olof.

Åklagaren Christofer Ramqvist leder förundersökningen. Han tror att gärningsmännen har haft ett hatbrottsmotiv.

– Definitivt. Det är ju ingen slump att de har vandaliserat en sådan här minnesplats, säger han.

Enligt polisen uppdagades vandaliseringen i Bromölla av en slump.

– Det var bara en vanlig trafikkontroll som gjorde att de fastnade i nätet. Det var ingen som kände till stölden, utan den uppdagades där och och då. De här trafikkontrollerna ger mycket, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.