Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Östra Göinge har gynnat ett och samma byggföretag

Östra Göinge kommun har under flera år gynnat ett och samma byggföretag. Därmed har kommunen brustit mot sina ramavtal, egna regler och lagen om offentlig upphandling.
Östra Göinge • Publicerad 27 december 2018
Västerskolan i Knislinge byggdes om för 11,5 miljoner kronor utan upphandling.
Västerskolan i Knislinge byggdes om för 11,5 miljoner kronor utan upphandling.Foto: Peter Åklundh

Kristianstadsbladet har gått igenom alla stora och små byggprojekt som Östra Göinge kommun har haft från den 1 januari 2012 till oktober i år. Kostnaden för alla byggprojekt under den perioden har varit 261 miljoner kronor. Byggprojekt för cirka 110 miljoner kronor gått till ett och samma företag.

Företaget har gynnats i fem stora projekt, bland annat en ny förskola i Hanaskog och Sporthallen i Knislinge. Företaget har mer eller mindre varit inblandat i nästan alla byggprojekt.

Annons

Tre företag, A, B och C, fanns med i det ramavtal som Östra Göinge handlade upp 2012. Företaget A, det företag som gynnats mest, var först i kön på alla jobb. Om det tackade nej fick de två andra chansen, helt enligt reglerna.

Byggen som beräknades kosta mer än tre miljoner kronor skulle upphandlas separat.

Men det visar sig nu att Östra Göinge inte hållit sig till sina ramavtal, sina regler och lagen om offentlig upphandling. Östra Göinge kommun har betalat totalt 128 759 072 kronor till företaget A sedan 1 januari 2012.

Östra Göinge kommun tecknade nya ramavtal för byggjobb i mars 2017. Trots det fortsatte kommunen att gynna företag A.

– Vi fick inte en enda förfrågan förrän vi själva började dra i detta i vintras, säger företrädare för de två andra byggföretagen som vann upphandlingen i ramavtalet.

De två företagen anser att de borde fått räkna på Trollabadet i Glimåkra när det skulle byggas om. Men företaget A fick jobbet.

Östra Göinge kommun fick en topplacering i Svenskt Näringslivs företagsranking i oktober. Tycker ni det var rätt?

– Nej. Inte när det gäller bygg i alla fall, säger de.

Matti StenrosenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons