Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Näsby 2030 – Vision och hur når vi dit?

Nu ska badhuset byggas på Näsby. Det beslutade politikerna i tisdags. Men vad behövs mer för ett hållbart Näsby 2030? Den frågan ska sju politiker diskutera i ett samtal på Gamlegårdens köpcenter i morgon lördag, den 21 september.
Kristianstad • Publicerad 20 september 2019
”Det kör ungdomar, som är maskerade, på motorcykel i höga farter. Det är väldigt farligt. Jag är rädd att mina barn, när de blir lite äldre, ska växa upp i den här miljön”, säger Muna Ismael som har två barn.
”Det kör ungdomar, som är maskerade, på motorcykel i höga farter. Det är väldigt farligt. Jag är rädd att mina barn, när de blir lite äldre, ska växa upp i den här miljön”, säger Muna Ismael som har två barn.Foto: Sofyan Aswad

Kb Mosaik leder samtalet. Rubriken är ”Näsby 2030 – Vision och hur når vi dit?” Redaktionen har samlat in frågor från personer som bor och/eller jobbar i området.

Patrik, med sonen Ibbe, är inne på familjehuset. Han säger:

Annons

– Hur planerar politikerna bostäder? Det finns områden med bara hyreshus eller bara bostadsrätter eller villor. Då blir det ingen naturlig blandning av olika grupper av människor, säger han.

”Hur planerar politikerna bostäder? Det finns områden med bara hyreshus eller bara bostadsrätter eller villor. Då blir det ingen naturlig blandning av olika grupper av människor”, säger Patrik med sonen Ibbe.
”Hur planerar politikerna bostäder? Det finns områden med bara hyreshus eller bara bostadsrätter eller villor. Då blir det ingen naturlig blandning av olika grupper av människor”, säger Patrik med sonen Ibbe.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Mohamad och Hamza är kompisar på Familjehuset.
Mohamad och Hamza är kompisar på Familjehuset.Foto: Sofyan Aswad
”Buskörningen med mopeder och motorcyklar har ökat, det måste bli stopp på det”, säger Farhan Ahmed med barnen Abdirahman, 3,5 år, och Abdallah, 2 år.
”Buskörningen med mopeder och motorcyklar har ökat, det måste bli stopp på det”, säger Farhan Ahmed med barnen Abdirahman, 3,5 år, och Abdallah, 2 år.Foto: Inga-Lill Bengtsson
”Det behövs göra insatser för ungdomarna så tidigt som möjligt – vem har ansvar för det”, frågar Stafan Berlin (till höger) från Skåneidrotten. Här med Ahmad Assi, ledare och Hussein Mnhel.
”Det behövs göra insatser för ungdomarna så tidigt som möjligt – vem har ansvar för det”, frågar Stafan Berlin (till höger) från Skåneidrotten. Här med Ahmad Assi, ledare och Hussein Mnhel.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Muna Ismael har två barn. Hon är orolig för tryggheten och kriminaliteten.

– Det kör ungdomar, som är maskerade, på motorcykel i höga farter. Det är väldigt farligt. Jag är rädd att mina barn, när de blir lite äldre, ska växa upp i den här miljön.

Att få bort droghandel och kriminalitet är det flera som vill fråga om.

Det finns många personer med bra kompetens på Gamlegården och Näsby.

– Hur fångas de upp, undrar Lisa Björk, från House of Beatrice.

Ing-Marie Nilsson har jobbat på Familjehuset i fem år, på Näsby i över 20 år: ”Vi måste trycka hårdare på att föräldrarna har ansvaret för sina barn”.
Ing-Marie Nilsson har jobbat på Familjehuset i fem år, på Näsby i över 20 år: ”Vi måste trycka hårdare på att föräldrarna har ansvaret för sina barn”.Foto: Inga-Lill Bengtsson
”Vem har ansvaret för att ungdomar kör mycket med mopeder? Jo, det är föräldrarna”, säger Fahima AG.
”Vem har ansvaret för att ungdomar kör mycket med mopeder? Jo, det är föräldrarna”, säger Fahima AG.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Skåneidrotten gör många insatser, bland annat med nattfotbollen.

– Det finns ett engagemang och glöd i ögonen hos ungdomar. Men när de blir äldre falnar den. Därför behövs det göra insatser så tidigt som möjligt – vem har ansvar för det? frågar Staffan Berlin.

Fakta

De här politikerna frågas ut

Politiker från alla partier i kommunfullmäktige deltar: Pierre Månsson (Liberalerna), Peter Johansson (Moderaterna), Anders Tell (Socialdemokraterna), Lena Holst (Centerpartiet), Jan Svensson (Kristdemokraterna), Mikael Persson (Vänsterpartiet) och Niclas Nilsson (Sverigedemokraterna).

Utfrågningen är klockan 15-17 i morgon lördag den 21 september, i Gamlegårdens köpcenter. Kb Mosaik, ABK och Framtidsveckan håller i arrangemanget.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons